Opravy na zámku Nová Horka, který se nachází ve stejnojmenné části města Studénky, začaly zhruba před rokem, kdy ho do své správy získalo Muzeum Novojičínska. Od té doby památka výrazně prokoukla, a to především tím, že dostala novou fasádu podle původní podoby z 18. století.

Po venkovní části rozsáhlé rekonstrukce nyní přichází na řadu obnova vnitřních prostor a pokojů.

„V současné době máme opravený plášť kompletně celé fasády objektu, včetně barokní plastické sochařské výzdoby. Nyní se připravuje zahájení prací v interiérech v přízemí objektu,“ potvrdil Deníku Radek Polách, zástupce ředitelky Muzea Novojičínska.

Dodal, že v průběhu stavebních prací zdokumentovali historii vývoje objektu v průběhu 19. století, kdy zámek vyhořel, a následnou rekonstrukcí se na něm podepsaly architektonické změny.

Areál hotelu Vlčina. Ilustrační foto.
Zastupitelé rozhodli: Hazard ve Frenštátě nebude

Součástí nákladných oprav zámeckého komplexu, na které získal Moravskoslezský kraj, jako zřizovatel Muzea Novojičínska, evropskou dotaci v řádech několika milionů korun, bude také obnova zámecké kaple sv. Kříže. Muzeum v ní chce nechat obnovit původní historické fresky.

„V příštím roce proběhne také nezávisle na tomto restaurování barokní výmalby zahradního sálu,“ prozradil dále Radek Polách.

Podle jeho slov by se rekonstrukce měla dotknout také rozlehlého zámeckého parku, který sahá téměř až k přírodní rezervaci Kotvice. „Park bude řešený jinými dotačními tituly ze strany našeho zřizovatele Moravskoslezského kraje.

Práce na jeho obnově by měly proběhnout ve spolupráci s navazujícími projekty města Studénky,“ doplnil historik novojičínského muzea s tím, že areál by se měl veřejnosti zpřístupnit za dva roky, v sezoně 2019.

Ilustrační snímek.
Víčka od PET lahví nemají odbyt

Výjimkou ale možná bude druhé patro zámku. „Tam se ještě uvidí. Ve hře jsou totiž ještě i další finanční možnosti ze strany Evropské unie, o které budeme jako muzeum společně s naším zřizovatelem usilovat,“ poznamenal Radek Polách.

Původně barokní zámek z poloviny 18. století fungoval dlouhá léta jako sociální zařízení. Sloužil například jako domov pro postižené děti, zařízení pro seniory a naposledy jako ústav pro osoby se zdravotním postižením.

Po odstěhování téměř dvaceti klientů do modernějšího prostředí nového bezbariérového domu v nedaleké Studénce v únoru minulého roku přešel zámek pod správu Muzea Novojičínska. To chce nyní objekt zapsaný v seznamu kulturních památek zpřístupnit po letech široké veřejnosti.

O víkendu se uskutečnil výlov největšího rybníka v Moravskoslezském kraji Bezruč. Událost je každoročně vyhledávanou podívanou.
Bezruč vydal metráky ryb, rybáři ale spokojeni nejsou