Jedním z nich je malý chlapec, kterému v důsledku genetické poruchy roste jedna polovina těla rychleji než druhá. Z počátku se fyzioterapeutům dařilo deficit korigovat běžnými způsoby, jenže po čase bylo třeba najít nové řešení.

„Náš protetik proto pro chlapce vyrobil unikátní chodidlo, které vsune do speciální boty, a vyřeší tím tělesnou disproporci i eliminuje druhotné změny v rámci pohybového aparátu," uvedla Eva Kopecká, vedoucí fyzioterapeutka Nemocnice Nový Jičín, jež úzce spolupracuje s externím protetikem Liborem Cyprise. Díky tomu, že on sám je také fyzioterapeut, detailně této problematice rozumí a dovede vyrobit pomůcku pro dítě i s komplikovaným problémem pohybového aparátu.

„Během prvního roku, kdy nemocnice možnost spolupráce s odborným protetikem nabízí, využily jeho služeb již desítky pacientů, přičemž řada zájemců přijíždí i ze vzdálenějších míst v kraji. Nemocnice Nový Jičín totiž jako jedna z mála v kraji zprostředkovává protetiku vytvářenou na míru i pacientům se zcela specifickými potřebami a obtížemi," informuje Radka Miloševská, mluvčí společnosti Agel, která nemocnici provozuje.

Na rehabilitační oddělení nemocnice ambulantně docházejí děti s většími či menšími poruchami pohybového aparátu, s narušeným psychomotorickým vývojem, mentálním postižením nebo vrozenými vadami, ale také dospělí pacienti se širokým spektrem diagnóz, využívající služeb protetika.

„Protetické pomůcky těmto lidem jednak pomáhají při rehabilitaci, usnadňují cvičení a zefektivňují fyzioterapeutickou péči, ale také v běžném životě. Mnohdy pouze díky těmto pomůckám mohou být pacienti do jisté míry soběstační," vysvětluje dále Eva Kopecká.

Protetik přitom dovede vyrobit na míru například ortézu, korzet, popruhy pro korekci držení těla, ale třeba i zcela unikátní pomůcku, jež není běžně v nabídce. Velkou výhodou navíc je, že výrobu pomůcek ve většině případů zcela, nebo z velké části, hradí pojišťovna.

„Spolupráce s odborným externím protetikem probíhá prostřednictvím primáře rehabilitačního oddělení Nemocnice Nový Jičín René Venose a fyzioterapeutů. Specialista na protetiku přijíždí do Nemocnice Nový Jičín každý měsíc, přičemž s pacienty, pro které pomůcky vyrábí, vždy konzultuje jejich zdravotní stav, a samozřejmě také měří jejich tělesné proporce. Výroba pomůcek pak trvá řádově týdny," doplňuje na závěr mluvčí novojičínské nemocnice s tím, že specialisté pak své pacienty učí, jak s pomůckami správně pracovat, jak si je nasazovat i kdy je používat.