VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Některé pálenice již zahájily provoz

NOVOJIČÍNSKO - Letošní mírná zima i letní vysoké venkovní teploty pomohly k rychlejšímu dozrávání ovoce. A tak spousta lidí zamířila do pálenic o něco dříve, nežli v loňském roce.

27.7.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Petra Dorazilová

Již od 2. července nezahálí třísetlitrový destilační kotel v Pěstitelské pálenici ve Studénce. „Lidé nosí třešně, ostatní ovoce přijde na řadu později,“ uvedla Věra Böhmová. Více než 14 dní dochází do pěstitelské pálenice společnosti MASSA v Tiché desítky zájemců. „Zatím se nám hlásila odhadem asi stovka lidí. Pálíme třešně a máme k dispozici dva třísetlitrové kotle,“ doplnil Pavel Majerek z tichavské pálenice.

Jiné palírny na Novojičínsku na své první zákazníky čekají. „Lidé se nám již nyní ozývají s pálením třešní, my však máme oficiální termín po povolení celní správy stanoven na osmý srpen,“ vysvětlil Miroslav Kelnar z Pěstitelské pálenice Starý Jičín, která k výrobě destilátů používá dva destilační kotle s obsahem 200 a 250 litrů. První zájemci se ozývají také Pálenici Příbor – Točna. „Zatím nepálíme nic většího, jen malé množství pod dvě stě litrů a máme kotel na tři sta litrů. Telefonovalo asi jen pět lidí, kteří mají třešně. Ta pravá sezóna pálení začne tak od poloviny srpna. Zaslechl jsem, že na jižní Moravě na Hané pálí o něco dříve. Nemyslím si však, že je to to pravé období,“ sdělil Vítězslav Kotala z příborské pálenice.

Dva destilační kotle na 300 a 600 litrů zatím zahálí i v Pálenici – Tomáš Koláček Odry. „První zájemci se sice hlásí, ale ještě ovoce peckoviny nepálíme,“ potvrdil Karel Rýpar z oderské pálenice. Pěstitelská pálenice provozovny Fleret Likérka ve Frenštátě pod Radhoštěm se dvěmi 600 litrovými kotli bude lidem k dispozici zhruba za měsíc. „Momentálně nepálíme, termín dovozu ovoce máme stanoven na pětadvacátého srpna,“ upřesnila Jarmila Vojkovská.

Pěstitelské pálenice vyrábí ovocné destiláty a k vypálení může pěstitel dodat ovoce nebo vlastní kvas. Většinou zákazníci pálenic nosí peckoviny, jako jsou švestky, meruňky, třešně či mirabelky a také malvice v podobě jablek a hrušek. Například švestky se objevily poprvé v Evropě za doby Alexandra Velikého. V té době zřejmě nikdo netušil, že se plody těchto stromů stanou základní vstupní surovinou pro výrobu „všeléku“, slivovice neboli, na Valašsku, trnkovice.

27.7.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Lumír Kaválek dne 13. prosince skončil ve funkci ředitele Regionálního muzea v Kopřivnici o.p.s.

Správní rada odvolala ředitele Regionálního muzea v Kopřivnici

ZŠ svaté Zdislavy, Kopřivnice

Představujeme prvňáčky ZŠ svaté Zdislavy, Kopřivnice

Nově vybudované a upravené přechody zvýší bezpečnost v obci

Viditelnou změnou prošel úsek silnice I/57 v Kuníně. Vzniklo několik nových přechodů pro chodce, které vyhovují platným normám, jsou nasvíceny a hlavně jsou bezpečnější.

Strážníci poučí chodce

Preventivní akci zaměřenou na chodce s názvem „Akce viditelnost“ připravuje Městská policie Frenštát pod Radhoštěm.

Vítr ničil na Novojičínsku střechy a lámal stromy

Přes sedmdesát výjezdů zaznamenali od nedělního podvečera do dnešního rána hasiči na Novojičínsku. Nejčastěji likvidovali popadané stromy, naštěstí se všechny případy obešly bez zranění.

MHD v Novém Jičíně prošla radikální změnou

Od neděle brázdí ulice Nového Jičína tři nové elektrobusy pod vlajkou společnosti Arriva Morava. Cestující čeká řada novinek.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT