Památník padlých v Odrách.Památník padlých v Odrách.Zdroj: nullAni tentokrát se oderští zastupitelé neshodli na tom, jestli a jakým názvem oficiálně pojmenovat park u řeky Odry, kde se nachází pomník padlým hrdinům z druhé světové války.

Otázkou pojmenování parku se přitom zastupitelé zabývali již potřetí. Na lednovém zasedání se nakonec po dlouhé diskusi shodli na tom, že rozhodnutí odloží na příště.

Jenže v pozvánce na čtvrté zasedání, jež se uskutečnilo ve středu 25. března, žádný bod, který by se týkal zmíněného parku, nebyl.

Zastupitelé KSČM se nad tím velmi podivovali. 

Rozdílné výklady

Nakonec vyšlo najevo, že každý ze zastupitelů pochopil závěr z minula jinak. Někteří si mysleli, že bude tento bod projednán nyní, jiní měli za to, že se k němu vrátí až někdy příště. Do té doby měli zastupitelé od občanů města zjistit, jaký název parku by preferovali.

„Já jsem ten úkol splnila. Vy jste říkali, že se k tomu vrátíme na dalším zastupitelstvu, a další zastupitelstvo je dnes," nechala se slyšet zastupitelka Radomíra Grotzmannová (KSČM), jež obešla sto lidí.

Že to každý pochopil jinak, potvrdil i starosta města Libor Helis (Změna pro Odersko 2020). „Nebudeme se hádat, jestli to bylo tak, nebo tak. V usnesení to nebylo, ale návrh tady je, tak nechám hlasovat," podotkl starosta, jenž přiznal, že vedení města to také neprojednalo, protože pochopilo, že tomu zastupitelé nechají čas. „Do určité míry jsem si to zjišťoval, nicméně na to také nejsem za náš klub připravený," uvedl dále Libor Helis.

Park Osvobození?

Jeho stranický kolega Květoslav Wiltsch konstatoval, že tamní historicko-vlastivědný spolek se shodl na tom, že název by měl být neutrální. Stejný názor měli i občané, se kterými mluvila zastupitelka Miroslava Mošová (Změna pro Odersko 2020). Z jejího šetření vyplynulo, že by se park měl jmenovat park Osvobození.

Oderský starosta však ostatním doporučil, aby se tato otázka dořešila na dubnovém zastupitelstvu. „Ještě pořád máme čas to před tím pietním aktem, který se uskuteční, projednat," dodal starosta.

Návrh neprošel

Zastupitel Ivan Žárský (KSČM) nakonec navrhl, aby zastupitelé hlasovali, zda do programu zařadit projednání oficiálního názvu parku. Pro byli jen tři zastupitelé, proti návrhu bylo sedm přítomných a osm se hlasování zdrželo. Návrh tedy nebyl schválen a zastupitelé se k němu vrátí v dubnu.

Odbor kultury a školství zpracuje materiál do rady a posléze do zastupitelstva. Jeho vedoucí, Alena Buczková, zastupitele požádala, aby jí do příští středy zaslali návrhy, které pak budou předloženy, i s vyjádřením odboru, k projednání.