Bezplatné parkování u domu, kde člověk bydlí, je nejen na Novojičínsku ve většině měst standardem. Ve Studénce nyní, po rozsáhlé rekonstrukci Beskydské ulice, chystají opatření, kvůli kterému se některému z obyvatel ulice vlastnících auto může stát, že bude za parkování muset zaplatit. Pokud ne, musí parkovat v jiné ulici.

Ohledně parkování v Beskydské ulici vznesla dotaz na posledním jednání zastupitelstva Studénky jeho členka Ludmila Štegnerová. Starosta Studénky Ladislav Honusek jí odpověděl, že Rada města Studénky již projednala návrh ceníku v Beskydské ulici, konkrétně její čerstvě rekonstruované části. „Ceník by se týkal pravé části ulice ve směru jízdy. Levá část bude bez parkovného,“ naznačil starosta předpokládaný režim v jednosměrné ulici.

Zaplatí jen někdo

V pravé části Beskydské ulice, za náměstím Republiky, budou dva parkovací automaty. Uživatelé vozidel, kteří v této části budou chtít parkovat, si budou moci vybrat ze tří režimů. „Jeden je klasický, hodinový, nejnižší částka je pět korun za půlhodinu, tedy hodina za deset korun. Dále je možno zakoupit něco jako permanentku. Pokud si ji uživatel nechá za oknem, nebude muset běžet do automatu, a může zaparkovat na volném místě. Nejkratší doba je půlrok,“ upřesnil starosta, jenž zároveň upozornil, že město ale nemůže garantovat, že majitel permanentky zaparkuje, pokud nebude místo.

Z toho mají obavy i někteří obyvatelé ulice. „My máme garáž, ale myslím si, že ti, kteří garáž nemají, tady nezaparkují. To se může stát i nám, když tady budeme potřebovat něco naložit nebo vyložit. Tady je totiž velký problém v tom, že tady parkují lidi, kteří garáže mají, ale nechce se jim chodit ten kousek pěšky,“ zmínila se obyvatelka jednoho z bytů, jež si nepřála uvést jméno, aby neměla potíže.

To, jestli na neplaceném místě stojí obyvatel místních bytových domů, nebo návštěvník, patrně nikdo kontrolovat nebude. „Pro nás to bude běžná činnost spočívající v provádění kontrol. Pokud zjistíme přestupky, budeme je řešit,“ uvedl velitel studénecké městské policie Jan Pesničák s tím, že zatím ale ani on nezná konečnou podobu úprav ulice.

Podle toho, co uvedl na zasedání starosta Honusek, by tak jistotu parkování v Beskydské ulici skýtal pronájem parkovacích míst, s nimiž se ale spíše počítá pro uživatele objektů na náměstí.

„To parkovací místo bude osazeno značkou, a předplatitel ho bude moci používat denně. Roční poplatek by měl být dvacet tisíc korun,“ dodal Honusek a doplnil, že takových míst by mělo být deset. Ve Studénce bude tato ulice prvním místem, kde bude zpoplatněno parkováni. Na Novojičínsku je zpoplatněno například parkování na náměstích v Příboře, Frenštátě pod Radhoštěm a v Bílovci. V Novém Jičíně jsou zpoplatněna všechna parkovací místa v okolí náměstí.