I naprosto nezasvěceným lidem muselo být po příchodu do hlavního sálu bíloveckého kulturáku o víkendu jasné, co se zde děje. Od vstupu k podiu se vinuly čtyři dlouhé řady stolů, na kterých svítily desítky monitorů, a u nich vysedávali mladí lidé se sluchátky na uších. Pro hráče v příjemném přítmí panoval v sále čilý, ale nijak vlezlý ruch, který občas prořízly čerstvé informace z reproduktorů z řad organizátorů, jež měli svůj velín na pódiu. Atmosféru virtuálních bitev doplňovala ještě všudypřítomná vůně pizzy, zřejmě nejoblíbenějšího pokrmu „pařmenů“.

Účastníci třetí akce Creontech LAN Party v Bílovci soutěžili ve čtyřech hlavních a dvou vedlejších turnajích. „Stejně jako na jaře jsme udělali akci nadimenzovanou pro sto lidí. Tentokrát jich stovka nepřišla. Přestože jsme to v úvodu vnímali jako zklamání a náš neúspěch, tak postupem času jsme se shodli na tom, že to neúspěch není a že se nám sem povedlo dostat pro netradiční hry strašně velké množství těch opravdových nadšenců,“ rozpovídal se hlavní organizátor, dvaadvacetiletý student informatiky Adam Surák.

Účastníci v Bílovci bušili do klávesnic při hrách jako Counter Strike, Quake Live nebo také Battlefield 3. Posledně jmenovaná oblíbená střílečka byla doslova horkým zbožím. „Ta hra vyšla oficiálně v pátek 28. října a v sobotu už jsme ji hráli,“ vysvětlil Surák. I kvůli této novince na trhu s počítačovými hrami přijel do Bílovce Peter z Orlové. Zdejší atmosféra a profesionální přístup ho nadchl. „Je to perfektní, jsem velice překvapený. Kdybych to měl srovnat, tak třeba v Brně se koná Invex. Nevím teda, jestli poslední roky se tam konají nějaké soutěže, ale já si myslím, že je to vcelku srovnatelné. Ne, co se týče množství hráčů, ale každopádně, když se tady rozhlídnu, je to na vysoké úrovni,“ svěřil se Deníku. Sám se také pouští do podobných akcí. „Když děláme my LAN party, není to takové komerční. Seženou se nějaké pivka, počítače, zasíťuje se to, a většinou se to hraje někde u kámošů na pokoji. Žádná velká akce,“ poznamenal.

Přestože je Creontech LAN party především o klání v počítačových bitvách, organizátoři přichystali také bohatý doprovodný program, který musel nadchnout i diváky, mající vstup na akci zdarma. Z půvabných hostesek se vybírala Dívka LAN party, technické fanoušky musela nadchnout práce „ajťáků“ v rámci představení Asus overclocking show. O co šlo? Za pomoci tekutého dusíku se snažili přetaktovat do extrémních hodnot procesor. „Využívají toho, že když se to podchladí, tak to vydrží více, vydrží to vyšší frekvence, vyšší napětí,“ osvětlil Adam Surák. Rozžhavený procesor byl chlazen až při teplotě pohybující se kolem -170 stupňů Celsia a ve finále se podařilo „vyždímat“ výkon téměř 7 GHz. Hosté i soutežící se bavili také na oblíbených herních konzolích, pro vytrvalce byl v v horním patře kulturního domu připraven také spací koutek.