V praxi to znamená, že na cesty se dostanou pouze ti malí cestovatelé, kteří budou mít vlastní cestovní pas či občanský průkaz.

Vzhledem k tomu, že vyřízení potřebných dokladů trvá tři až čtyři týdny, města upozorňují všechny rodiče, aby na doklady mysleli včas. „Nařízení Evropského parlamentu ohledně cestovních dokladů dětí je závazné pro všechny státy Evropské unie, která se snaží uplatňovat zásadu Jedna osoba, jeden cestovní pas," uvedla tisková mluvčí města Kopřivnice Lucie Petříčková s tím, že opatření bylo přijato v zájmu bezpečného cestování dětí a mimo jiné má bránit jejich únosům do ciziny. Vlastní pas proto musí mít i novorozenci.

„K vyřízení dokladu je nutné dostavit se s dítětem ke správnímu úřadu, předložit jeho rodný list a svůj platný občanský průkaz, případně předchozí pas dítěte. Cestovní pas je nutno vyřizovat v místě trvalého pobytu, žádost o občanský průkaz je možno podat na kterémkoliv úřadu s rozšířenou působností," uvedl vedoucí kopřivnického odboru správních činností Josef Solanský s upozorněním, že občanský průkaz lze využít pouze při cestování po zemích Evropské unie. Správní poplatek za vyřízení občanského průkazu činí 50 korun a za cestovní pas zaplatí zájemci dvojnásobek.

O novinku je velký zájem

„Vzhledem ke značnému nárůstu žadatelů, a s tím souvisejícími čekacími dobami na odbavení jednotlivých klientů, doporučujeme navštívit správní úřad spíše v dopoledních hodinách, zejména pak v úterky a čtvrtky, kdy jsou čekací doby nejkratší," doplnil Josef Solanský.

Zvýšený nápor ve vyřizování cestovních dokladů pociťovali i pracovníci městského úřadu v Novém Jičíně. Radnice na to reagovala novinkou v podobě možnosti objednání se k úředníkovi dopředu. „Situace se zlepšila a je o tuto službu velký zájem," řekla Deníku mluvčí Nového Jičína Marie Machková. Pro objednávky vyhradil úřad čtvrtky v době od osmi hodin ráno do dvou odpoledne. Pokud chtějí být klienti odbaveni v dohodnutém čase, mohou se objednat na telefonních číslech: 556 768 319, 556 768 321 nebo 556 768 322. Kdo si však chce rezervovat čtvrteční čas u úředníka někdy během června, již teď má smůlu. „Nejbližší volné termíny jsou v červenci," přiznala mluvčí.

Stejně jako na jiných místech, i zde mají být rodiče při vyřizování pasů pro své potomky trpělivi, neboť focení dětí trvá o něco déle.