Vyhláška sice počítá s akcemi, jakými jsou plesy anebo zábavy s živou hudbou, nicméně podniky nutí, aby pozdější konec veselí předem nahlásili a počkali, zda jim to radnice povolí. Neuposlechnutí vyhlášky trestá pokuta.

„Nechceme zrušit noční život v našem městě, ale chceme, aby ubylo výtržnictví a takzvaných nočních tahů, za kterými někteří neváhají do Kopřivnice dojet třeba až z Ostravy," vysvětloval zavedení vyhlášky bývalý kopřivnický starosta Josef Jalůvka, když ji zastupitelé schválili.

Nové vedení města se necelý měsíc po fungování vyhlášky sešlo, aby projednalo žádost dvou provozovatelů podniků, kteří chtějí po městu udělit výjimku. Ostatně nejsou jediní, komu se nucená „zavíračka" nelíbí. V Kopřivnici vznikla petice, která žádá její zrušení.

„Myslíme si, že současné znění vyhlášky je špatné. Nesouhlasíme s tím, že takovéto omezení kriminalitu a rušení nočního klidu v našem městě nějak vyřeší. Naopak, zbytečně omezuje svobody občanů, problém s hlukem se dá přeci řešit standardními mechanismy.

Navíc je vyhláška podle nás nedodělaná, protože jsou v ní nepřesně formulované pojmy, nerozlišuje rezidentní zóny a centrum města, obsahuje podivné výjimky," tvrdí autor petice Václav Švirga.

Tomu se do současné doby podařilo nasbírat zhruba 750 podpisů obyvatel města a kolem devíti stovek podpisů od lidí žijících v okolí Kopřivnice. Petice skončila 16. února, poté ji Václav Švirga předá radnici.

„Vyhláška nebyla záměrně diskutována s občany, což u tak závažného omezení městského života považujeme za fatální nedostatek, a petice je snahou tu diskusi otevřít. Snad se nám to povede," přeje si autor.