O Roland Garros, Wimbledonu i sobě hovoří ženská světová tenisová osmička Petra Kvitová.

Bylo pro vás celkové vítězství Číňanky Li Na v Roland Garros překvapením?

Od začátku turnaje se psalo o mě, že jsem nějaký černý kůň Grand slamu a myslím si, že na to, že to byla nová role, jsem to zvládla docela dobře. Li Na byla v té době šestá a já nemohu počítat s tím, že ji pokaždé porazím. Ten zápas jsem měla dobře rozehraný, ale nepovedlo se to. Li Na ukázala, že je psychicky odolná a bojovnice, a myslím si, že si to zasloužila. Hrála dobře.

Ona i vy jste důkazy toho, že ženská špička je hodně početná.

Určitě to není, jak u chlapů, kde jsou zhruba ti čtyři, kteří jsou na vrcholu. U nás se to hodně střídá a na těch Grand slamech může získat titul kdokoliv.

Čeká vás Wimbledon, kde jste loni hrála semifinále. Připravujete se na ten letošní londýnský turnaj jako na každý jiný, nebo máte nějaký vnitřní pocit jakéhosi závazku vůči loňskému úspěchu?

Na Wimbledon se moc těším, ale zároveň se i trochu bojím, protože mám co obhajovat. Je to velké očekávání a myslím si, že v médiích se objeví, že jsem černý kůň turnaje. Já to, naštěstí, moc nečtu, snažím se od těchto věcí oprostit. Uvidíme. Když neobhájím, tak se snad svět nezboří. V každém případě se moc na tu trávu těším.

Měla jste trochu zdravotní problémy s ramenem. Jak to vypadá teď?

Naštěstí jsem teď zdravotně docela v pořádku. Cítím se mnohem lépe, než jsem se cítila.

Co stíháte, když se dostanete domů do Fulneku?

Většinou bývám doma tak jedno odpoledne z víkendu, občas tady přespím. Snažím se být s rodiči nebo s bratry, zkrátka s rodinou.Podle toho, kolik toho stihnu. Když vyjde čas, tak večer zajdu s kámoškami někam sednout. S bývalými spolužačkami.

Jste spokojená s dosavadními úspěchy?

Věřím, že to ještě nekončí, ale zatím jo.

Při setkání s obyvateli Fulneku a při autogramiádě jste se pořád usmívala. To tak máte pořád nebo se umíte i naštvat?

Abych řekla pravdu, tak naštvat se moc neumím. Občas se stane, že se naštvu sama na sebe, když mi to nejde. Za to ale nemohou ostatní (smích). Myslím si, že jsem hodně pozitivní a asi proto i usměvavá.