Hospodské činnosti se Petr Holub věnuje dlouhých 16 let. Co tedy ostříleného hospodského přivedlo na nápad začít vařit vlastní pivo? „Byl to zájem a zkoumání pivovarnického průmyslu, různé pivovarnické exkurze a podobně, ale hlavně touha odlišit se od ostatních hospod. Chtěl jsem, ať jsme v něčem jiní a můžeme trochu ovlivnit cenu piva," přiznal Petr Holub.

Od kurážné myšlenky zbývalo už jen pár kroků k uvaření vlastního piva. Po nasbírání dostatečného množství zkušeností a zakoupení technologie a know-how k výrobě „tekutého chleba" se Petr Holub pustil do vaření. Pod jeho vedením tak v Bílovci vznikla klasická světlá dvanáctka plzeňského typu. Jakou bude mít chuť, ale zatím neví ani sám sládek. „První várku, která by měla pokrýt část plánované spotřeby, jsme již uvařili. Jak přesně chutná, ale nevíme. Pivo se po uvaření totiž nedá ihned pít. Jeho chuť okusíme až za nějakých čtyřicet pětačtyřicet dní. Takže nám nezbývá než čekat," vysvětlil sládek Holub.

Název bílovecký výtvor dostal netradiční, Zobák. Ovšem ve spojitosti s hospodským Petrem Holubem až tak netradiční a překvapivý není. V tomto zařízení Petr Holub z Bílovce vaří světlou dvanáctku plzeňského typu nazvanou Zobák. „Zobák je vlastně moje přezdívka. Říkali mi tak zamlada," smál se Holub. A nejen názvem by mělo pivo budoucí štamgasty zaujmout. „Podle receptury, kterou jsme použili, by pivo ve výsledku mělo být snadno rozpoznatelné od ostatních. Nebude to totiž europivo, ale klasicky vařené pivo ze sladu, kvasnic, chmele a vody. Takže by mělo být takové poctivé," plánuje sládek. Vzápětí doplnil, že také cena moku by měla být jiná než u běžných piv. „Námi uvařené pivo bude určitě levnější než ostatní zlatavé moky. To ale neznamená, že bychom je u nás už nečepovali. To nehrozí, ale chceme, aby se z našeho piva stala hlavní devíza našeho zařízení," vysvětlil Petr Holub.

Protože první várka Zobáku je již uvařená a poklidně zraje, speciální sklenice na pivo i podtácky jsou už také ve výrobě, majiteli bílovecké hospody nic nebrání, aby začal své dílo propagovat. Světu by chtěl pivo představit v polovině příštího měsíce, tedy v srpnu. „Chtěli bychom udělat slavnostní představení, vyvalit sudy a zjistit, jak uspějeme. Vzhledem k tomu, že malé soukromé pivovary v okolí jakýmsi způsobem fungují, věřím, že po té investici času a péče se naše pivo chytí," dodal na závěr Petr Holub.