Kulturní dům nejen že není v provozu, ale není ani dostavěný a teprve nyní město Nový Jičín zrevidovalo projekt a náklady. Pracovní skupina s vedoucím Martinem Gazdou, který je rovněž členem Rady města Nový Jičín, dostala revizi za úkol a přišla tak s podněty na případné stavební změny i úsporu financí.

Navrhla upravit parametry dodávky audiovizuální techniky, provést protihlukovou zkoušku budovy a zadat architektonickému studiu zpracovat možnosti odstranění čelních sloupů v budoucím hlavním sále. Výsledná zjištění mají být podkladem pro realizaci druhé etapy přestavby,která by mohla začít v příštím roce.

Obžalovaný z krádeže vibrátoru dostal v červnu 2020 u Okresního soudu v Novém Jičíně dvouletý nepodmíněný trest, který v podstatě potvrdil Krajský sodu v Ostravě. Nejvyšší soud jeho rozhodnutí zrušil.
Kauza krádeže vibrátoru ve Frenštátě. Chtěl jsem ho dát kamarádce, říká zloděj

Druhá etapa rekonstrukce přístavy Hotelu Praha měla stát původně 49 milionů korun, ale poté, co se ve městě po volbách změnilo vedení, došlo k aktualizaci projektu a rozpočet se zvýšil na 87 milionů korun. „Změny zahrnovaly například rozšíření sociálních zařízení ve třetím nadzemním podlaží, dobudování plošiny pro obsluhu sálu, rozšíření pódia nebo propojení kulturního domu s Hotelem Praha. Zohledněno bylo i skokové navýšení ceny stavebních prací a použitých materiálů,“ uvedl Martin Gazda.

Revizní pracovní skupina vyhodnotila některé úpravy původního projektu jako nezbytné, na druhou stranu objevila i možné úspory. „Například změna parametrů u audiovizuální techniky by nám měla ušetřit čtyři a půl milionu korun. Technika totiž bude využívána pouze pro obsluhu akcí v kulturním domě a ne, jak se původně předpokládalo, u akcí mimo budovu, například na Vánočních trzích a venkovních koncertech,“ pokračoval Martin Gazda.

Studénka, areál zámku, červen 2021.
Ve Studénce chtějí opravit starý zámek. Půjde to, ale jen pomalu

Pracovní skupina doporučila provést protihlukovou zkoušku, aby se zjistilo, v jaké míře plášť budovy, která stojí v obytné zóně, propouští zvuk a zabývala se případným odstraněním čelních sloupů v budoucím velkém sále. Sloupy jsou původním konstrukčním prvkem a podpírají střechu celé přístavby. Statik sice potvrdil, že je možné tyto sloupy odstranit, ale tento stavební zásah by znehodnotil malý sál ve třetím podlaží.

„Vypracovali jsme zadání pro architektonické studio a architekty se zkušeností se stavbou kulturních zařízení, aby nám navrhli alternativní způsob odstranění sloupů, ale také aby zhodnotili celý projekt druhé etapy rekonstrukce, její účelovost, použité materiály, dispoziční uspořádání, a aby nám dodali podklady nezbytné pro další směřování projektu,“ shrnul závěry pracovní skupiny Martin Gazda.

Bytový dům ve Slunečné ulici v Odrách by investoři časem rádi přiblížili jeho původní podobě.
Podívejte, zchátralé byty v památném domě v Odrách. Investor chce objekt oživit

Přístavba historického Hotelu Praha byla postavena v 70. letech minulého století. Poté, co ji přestala využívat frenštátská hotelová škola, chátrala. V roce 2018 začala její přestavba na kulturní dům. Zatím byla realizována první část prací a město za ni zaplatilo 21,75 milionu korun.

Pokud se přestavba na kulturní dům podaří, nebude mít toto zařízení zdaleka největší kapacitu pro společenské akce ve městě. Hlavní sál by měl být disponován na 260 osob, v případě plesů na 170. Například sál společnosti Varroc je pro 400 osob, kopřivnický kulturní dům může navštívit až 460 hostů, frenštátský dokonce 500. (ipa)