Na řádění primitivních „bouchalů", jak bezohledným majitelům zbraní a lovcům v jedné osobě přezdívají členové projektu Návrat orla skalního do České republiky, doplatil další nádherný tvor. Ze Slovenska, konkrétně Chráněné krajinné oblasti Strážcovské vrchy, přišla smutná zpráva o nálezu mrtvé orlice Cecilky.

Majestátního tvora, který byl v rámci projektu v roce 2006 vypuštěn do volné přírody vůbec jako první, našel začátkem srpna houbař. Jelikož měl pták vysílačku, nález oznámil Správě CHKO. „Tělo orlice bylo již ve značném stupni rozkladu, ze kterého usuzujeme, že tam ležela minimálně měsíc, spíš šest týdnů a víc," vyjádřil se k události vedoucí projektu na záchranu orlů Petr Orel s tím, že z nádherné vitální samice, jež se teprve dostávala do svých nejlepších let, zbyla jen hromádka kostí a peří. Případem se zabývá slovenská policie.

Byly to broky

Rentgenové vyšetření ostatků jednoznačně ukázalo, že Cecilku usmrtily broky. Situace je o to smutnější, že osmiletá samice byla vůbec prvním orlem, který z bartošovického výsadku úspěšně zahnízdil a vyvedl mládě to vše před třemi lety. Jelikož od té doby pravidelně ve slovenském pohoří se svým partnerem hnízdila, očekávalo se další mládě. „Je to obrovská ztráta, zcela nepochopitelné jednání lidí, kteří by měli mít hluboký vztah k přírodě, kteří by divokou přírodu měli chápat a snažit se jí porozumět! Ne mít před očima hromadu masa a mít červené oči, jakmile uvidí predátora. Těmto lidem zbraň do ruky nepatří," okomentoval smutnou událost Petr Orel s tím, že on a jeho kolegové ještě nestačili vstřebat hořkost z postřelení orlice Toničky, k němuž došlo v březnu toho roku. Tonička je zatím stále v rehabilitaci a už je tu nový otřesný případ, tentokrát s ještě smutnějším koncem.

Nejen členové projektu na záchranu orlů, ale také většina milovníků přírody si čím dál častěji klade otázku: „Co s tím? Jak řádění bouchalů zastavit?" V nedostatečné osvětě problém nejspíš nebude. „Nemyslím si, že důvodem je malá osvěta. Té je všude dost. Jenomže ti, co mají flinty, jednoduše střílí po všem. Majitelé zbraní jak u nás, tak na Slovensku nebo ve většině evropských zemí nerespektují zákony, i když vědí, že například orel skalní je chráněný druh," řekl svůj názor Petr Orel a dodal: „Navíc viníky podobných případů je velmi těžké dohledat a adekvátně potrestat… Důkaz? Zrovna 21. srpna jsme obdrželi písemné oznámení od Policie ČR, že kauza postřelené Toničky se odkládá, pachatel opět neznámý."