Důvodem zařazení štafetového závodu je podle Jiřího Harašty, hlavního organizátora Běhu rodným krajem Emila Zátopka, skutečnost, že některé kondiční běžce odrazovala od účasti náročná kopcovitá trať, která je dlouhá 22.3 kilometru a má převýšení 375 metrů.

„První štafetový úsek má deset kilometrů s cílem ve Veřovicích. Tam dojde k předávce štafet ve vymezené zóně,“ uvedl Jiří Harašta s tím, že druhý člen štafety absolvuje trať dlouhou 12,3 kilometru do cíle závodu ve Valašském muzeu v přírodě.

Požár včelína v Suchdole nad Odrou.
Požár zabil v Suchdole nad Odrou tisíce včel

Ani letos nebudou na trati chybět zástupci jiných zemí - město Kopřivnice každoročně zve na tento závod běžce z partnerských měst. „Z polského Myszkówa k nám přijede pět běžců a stejnou účast očekáváme ze slovenských Bánovců nad Bebravou. Jeden běžec k nám přijede italského Castiglione del Lago,“ pokračoval Jiří Harašta.

14. ročník Běhu rodným krajem Emila Zátopka. Ilustrační foto.Zdroj: Deník/Ivana Reková

Závod má rovněž své věrné účastníky, jimiž jsou Miroslav Vrobel z SK Valašské Království a jedenaosmdesátiletý Jiří Engliš ze Sokola Opava, který se řadí i mezi nejstarší účastníky závodu. „Oba absolvovali všechny dosavadní ročníky, nultý i šestnáct následujících, letos by se měli zúčastnit poosmnácté,“ sdělil Jiří Harašta.

Na startu se letos objeví také dva starostové, a to Radim Holiš z Rožnova pod Radhoštěm a Wlodzimierz Žak z Myszkówa.

„Na startu by se měly po několika letech objevit i bývalé několikanásobné reprezentantky naší země Jana Klimešová z Čelákovic a Petra Kamínková z Olomouce. Obzvlášť Petra stojí za povšimnutí, vždyť získala čtyřicet republikových titulů na různých vytrvalostních tratích. A i když před léty pověsila závodní maratónky na hřebík, nedá ji to, a po práci si chodí zběhat pro radost. S tímto cílem chce přijet i na náš závod,“ doplnil Jiří Harašta.

Uzávěrka přihlášek na závod končila ve čtvrtek 19. září. Krátce před ní bylo přihlášeno 239 běžců 8 štafet.