Sjeté pneumatiky, zrezivělé karoserie, špatná světla, prošlá technická kontrola – takové jsou nejčastější prohřešky, které tento týden při silničních kontrolách odhalili ostravští policisté. Ti se kromě klasických nešvarů, jako je například rychlá jízda, zaměřili především na technický stav vozidel. Důvodem je skutečnost, že počátkem jara se každým rokem objevují na silnicích vozidla, která nejsou zcela v pořádku. Jde zejména o automobily, které jejich majitelé přes zimu nepoužívali a začali jimi jezdit až nyní.

Jedno ze stanovišť, kde policisté tento týden zastavovali vozidla, bylo na Martinovské ulici v Ostravě. „Zjistili jsme celou řadu přestupků,“ uvedl velitel akce Patrik Scheithauer. Nemálo řidičů mělo propadlou technickou kontrolu, a to i více než rok a půl, mnozí jezdili na sjetých pneumatikách. Některá auta byla prolezlá rzí. Během několika hodin policisté zjistili bezmála padesát nejrůznějších prohřešků.

U závažnějších případů policisté ukládali pokuty, někdy však stačilo upozornění a doporučení, jak drobnější závadu odstranit. Policisté i experti v této souvislosti doporučují, aby motoristé před jarní sezonou nechali svá vozidla zkontrolovat v servisech. Některé z nich v této době nabízejí bezplatné prohlídky.

Ochránci zákona v podobných akcích budou pokračovat i tento týden.