Vánoce přece patří pohádkám! To se zřejmě rozhodli připomenout všem návštěvníkům organizátoři adventních trhů (Jarmark Bożonarodzeniowy) v nedalekých Katovicích. A nutno říci, že se jim to skutečně podařilo. Pojetí letošní vánoční „výzdoby“ a zábavy na Rynku ocení zejména děti.

Vratislavské vánoční trhy na snímku z roku 2019
Konec ráje odpíračů očkování. Polsko se začíná bránit vůči covidu

Pohádkový vlak a kolotoč doplnily také pohádkové postavy, které jsou všude, kam se člověk podívá. Pokud se tedy nerozhlížel druhou adventní sobotu po soumraku. To zde byla doslova hlava na hlavě.

Češi a zase Češi…

„Tak co si dáš? Bigos, nebo tu klobásu? Já vyzkouším teda ty pirohy,“ říká ve frontě u stánku s jídlem mladá blondýnka zhruba stejně starému muži. „Klobásu,“ odpovídá jí vysoký tmavovlasý mladík.

Vánoční trhy 11. prosince 2021 v polském městě Katovice (Katowice) na náměstí Rynek.Vánoční trhy 11. prosince 2021 v polském městě Katovice (Katowice) na náměstí Rynek.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

O kousek dál si objednává pití další Češka: „Jeden punč bez alkoholu, jeden ten grzaniec ananas-kokos, jeden medový a dva konopné,“ vyjmenovává. Kamarádky za ní si nápoje v kelímcích, jeden za 15 zlotých, hned rozebírají.

Vlekaři v Jeseníkách stále zasněžují  a příroda jim pomáhá. Ski areál Kopřivná v Malé Morávce zahájí zimní sezonu v pátek 10.12. v 18 hodin večerním lyžováním.
Zasněžené Jeseníky: Podívejte se na tipy, kam vyrazit na lyže a běžky

„Jsme z Ostravy, udělaly jsme si dámskou jízdu,“ odpovídá jedna z nich na dotaz Deníku odkud jsou. Další, Eliška, se smíchem dodává: „Přece si nenecháme každý rok zkazit Vánoce, jsme očkované, covidu se nebojíme.“

Přeplněné parkoviště

Po další otázce, jak sem dorazily, se dovídáme, že autem. „Petra stejně nepije, tak řídí,“ dodává dívka, která nápoje objednávala s tím, že: „Je to super, auto máme tady vedle v podzemce (v OC Galeria Katowicka – pozn. red.). Je to tam jak v Ostravě v Karolině - jen je o něco větší a má o jedno patro více pro auta. I když nám chvíli trvalo, než jsme našli volné místo,“ říká s útrpným úsměvem.

Vánoční trhy 11. prosince 2021 v polském městě Katovice (Katowice) na náměstí Rynek.Vánoční trhy 11. prosince 2021 v polském městě Katovice (Katowice) na náměstí Rynek.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Také Deník se rozhodl vyzkoušet jednu z nejlákavějších variant parkování. Podzemní parkoviště v nedalekém obchodním centru je navíc první dvě hodiny zdarma.

Ve Frenštátě pod Radhoštěm je pod vánočním stromem betlém.
Večerní krása: U některých vánočních stromů na Novojičínsku svítí také betlémy

Bohužel v sobotu po patnácté hodině snaha najít zde volné místo vypadala jako nadlidský úkol. Fronty aut se tvořili nejen před vjezdem, ale i v jednotlivých patrech parkoviště. Nepomáhala ani světelná navigace, která řidičům ukazovala, kde přesně se zrovna nějaký ten volný plac pro auto nachází (a pokud je jich více, pak kolik).

Nejdelší fronta na ovoce v čokoládě

„Nejsem tu poprvé, několikrát jsem zde byla už jako dítě s rodiči a naposledy v roce 2018 s kamarádkou, ale tolik lidí tu nikdy nebylo. Myslím, že překvapeni z toho množství Čechů musí být nejen stánkaři, ale i sami Poláci, hlavně ti místní“ řekla Deníku Lucie z Bohumína, která se svým přítelem čekala ve frontě na vyhlídkové kolo - jedna jízda pro jednoho za 20, pro 4 osoby za 70 zlotých.

Pietní akt k uctění památky obětí vražedného útoku ve FNO (ze dne 10. prosince 2019), 10. prosince 2021 v Ostravě.
Kytička pro dceru... Ostravané uctili památku obětí šíleného střelce

Nutno dodat, že sice na Rynku v Katovicích byla doslova hlava na hlavě a na první „poslech“ se zdálo, že převažují zejména Češi, ve frontách u jednotlivých stánků se ale nečekalo dlouho.

Řady celkem rychle postupovaly a téměř žádné se netvořily například u stánků s nabídkou baněk, se šperky, s ponožkami a podobně.

Ceny stánků na adventním trhu v Katovicích, 11. prosince 2021.Jablka v čokoládě na adventním trhu v Katovicích, 11. prosince 2021.Zdroj: Deník/Bronislava Rudinská Supíková

Zájem byl hlavně o pití a jídlo určené k okamžité konzumaci. Jedna z nejdelších front se pak tvořila u stánku s nabídkou ovoce v čokoládě. Například jablko stálo 12, hruška 11, švestky na špejli 9 a chilli papričky 8 zlotých.

Vypadalo to, jako by si sem Češi opravdu přijeli pouze užít atmosféru trhů bez záměru utrácet peníze za konkrétní zboží.