Narozdíl od předešlých ročníků Otevírání Poodří se letos udělovaly i certifikáty místních produktů. „Ze sedmi výrobců jsou dva medaři, kožedělná výroba a další,“ zmínil se Usvald s tím, že lidé mohli v průběhu dne shlédnout ukázku práce policejních psů, expozici sokolníků z Opavy či vystoupení dětí z nedaleké Studénky.
Jedním z tradičních lákadel Otevírání Poodří je finále Pooderského koštování. Letos degustátoři hodnotili třináct vzorků jabkovice a hruškovice, slivovic bylo čtrnáct. „Řekl bych, že to je přibližně stejný počet jako v minulých letech,“ naznačil Usvald. Přiznal, že letos se uvažovalo i nad tím, že čtvrtou kategorií bude nestandard. „Ale bylo by to náročné a ne všechny obce dělají becherovku, zubrovku, ořechovku. Už by to ani nebylo to pravé ořechové, jak se říká, protože dost těžko se porovnává třeba malinovice s ořechovkou,“ poukázal. Jabkovice, hruškovice a slivovice je podle Usvalda tradiční domácí pálenka a očekává se, že bude na určité úrovni. „Je škoda, že ne všechny obce dělají regionální kola. Mohla by být takřka ve všech. Na druhou stranu, kdyby všech jednadvacet obcí poslalo vzorky do každé kategorie, tak by to měli členové komisí hodně složité,“ přiznal s úsměvem.
Mezi degustátory hruškovice byl i Juraj Body z občanského sdružení Podpoľanie, s kterým Region Poodří navázal spolupráci. „Něco takového dělám poprvé v životě,“ netajil se. Raději by prý ale hodnotil slivovici. „Té se u nás pálí víc než hruškovice,“ dodal a srovnával se přitom vzorky podle vůně. „U nás se pije tvrdší pálenka, padesát, padesát dva procent. Říkáme jí ražná whisky.“
Z rozhodnutí odborných komisí nakonec vzešla jako nejlepší slivovice ta od Jarmila Hansové ze Suchdolu nad Odrou, nejlepší hruškovici má pro letošní rok Jiří Hýl z Petřvaldu a nejlepší jabkovicí se může pyšnit Vladimír Silber z Albrechtiček.