Úvahy o rekonstrukci centrální fulnecké Mateřské školy U Sýpky zesílily poté, co bylo zjištěno, že je v obvodových zdech objektu boletický panel, obsahující nebezpečný azbest. Při jeho narušení totiž může dojít k úniku do okolí. Jako další nutnost se navíc jeví generální oprava střechy.

Zastupitelé Fulneku již na několika předešlých zasedáních rozebírali, co by pro město, děti i rodiče bylo lepší zda rozsáhlá rekonstrukce stávajícího objektu, nebo stavba nové školky na zelené louce. V případě nové budovy by muselo město odkoupit pozemky od soukromníka, ale jak uvedla starostka Fulneku Jana Mocová, ten by nyní přistoupil na poloviční cenu toho, co chtěl kdysi. „Měli bychom na tuto akci dostatek času, i s eventuálními připomínkami od rodičů," naznačila starostka a dodala, že rada města doporučila nepřijmout dotaci 3,5 milionu korun z Fondu životního prostředí ČR na rekonstrukci školky.

K lepšímu rozhodování měla zastupitelům pomoci pozvaná Lidye Madusioková, která se zabývá projektovým poradenstvím. Ta upozornila na silné a slabé stránky obou možností. „Výhodami rekonstrukce by byla jednodušší legislativa a rychlejší postup dotace. Vzhledem k tomu, že odhadované náklady rekonstrukce by se vyšplhaly na dvacet milionů korun, výše dotace by tvořila asi jen osmnáct procent," sdělila Lidye Madusioková s tím, že nevýhodou rekonstrukce mohou být také další náklady, které mohou nastat po několika letech, například s opravami rozvodů a podobně.

Výhodou nové stavby by, podle poradkyně, byly například nižší náklady na provoz či možnost nové dispozice, nevýhodou pak třeba delší legislativní postup a vysoké vstupní náklady. Zastupitel Petr Moc a po něm i radní René Juroška připomněli, že v příštích letech se pro město určitě naskytne možnost přihlásit se o dotaci. „Kdyby měla tvořit třeba padesát procent celkových nákladů nové stavby, tak na tom budeme minimálně stejně jako při rekonstrukci," uvedl René Juroška.

Zastupitelé si uvědomovali, že kromě případné stavby nové školky je čeká také případná likvidace staré budovy, nebo přinejmenším boletických panelů. Přesto nakonec většinou rozhodli o nepřijetí zmíněné dotace a schválili zadání zpracování studie formou soutěže o návrh na stavbu nové zděné budovy objektu. Zároveň zadali měření azbestu v současném objektu mateřské školy.