Již zhruba tři roky funguje Pošta Partner v Bernarticích nad Odrou. Byla to vůbec první obec na Novojičínsku, která s Českou poštou uzavřela smlouvu o provozování Pošty Partner.

„Hodnotíme to pozitivně. Zůstala zachována služba, což bylo to hlavní, protože jsme tady už tři čtvrtě roku poštu neměli, a to bylo špatné. Máme skoro tisíc obyvatel, takže to tak dál nešlo,“ sdělila Dana Klosová, starostka Bernartic nad Odrou.

Ta připouští, že měli trochu výhodu v dispozicích budovy obecního úřadu, kam poštu umístili. „Spojili jsme to s úřadem. Máme tam pracovnici, která dělá částečně pro úřad i pro poštu. V prostorách, kde je, má pokladnu, podatelnu a poštu. Takže pro nás je to docela výhodné.

Ale chápu, že každá obec takovou možnost nemá,“ pokračovala starostka s tím, že mají i dobrý vztah s Českou poštou.

Jediným problémem je podle Dany Klosové zastupitelnost. „Kdyby ta naše paní měla, nepřeji ji to, například úraz, tak musíme jako obec podle smlouvy nějak zajistit chod pošty. Nesmíme tu poštu zavřít. Takže obec musí mít ještě dalšího člověka, který je na to proškolený od pošty,“ vysvětlila bernartická starostka s tím, že obce prostřednictvím Svazu měst a obcí tlačí na Českou poštu, aby například v době dovolených mohly poštu třeba na dva týdny zavřít.

Druhým rokem provozují poštu v Hladkých Životicích. Tamní starostka Irena Ravčuková si provozování pošty obcí pochvaluje. „Máme otevřeno podle požadavků. Prodloužili jsme otevírací dobu a lidi jsou spokojení,“ uvedla Irena Ravčuková s tím, že Česká pošta pobočku otevírala jen dvakrát týdně, navíc prostory byly nevábné.

„Celé jsme to přestavěli, včetně nábytku, a pak jsme otevřeli podle toho, jak jsme chtěli,“ dodala starostka Ravčuková a připomněla, že pošta je v budově obecního úřadu.

Od letošního září provozuje Poštu Partner také obec Skotnice. Již dříve tam zhruba rok a půl provozovala poštu soukromá fyzicky podnikající osoba, ale ta v květnu 2017 spolupráci s Českou poštou ukončila.

„Zatím to běží bez problému. Máme šikovnou slečnu, která se v tom rychle zorientovala. Obec ale doplácí na náklady. Platba, kterou od České pošty paušálně dostáváme, ty náklady nepokrývá,“ sdělila starostka Skotnice Anna Mužná.

V Moravskoslezském kraji provozuje v současné době Poštu Partner 46 subjektů, na Novojičínsku je jich 17. Dvanáct pošt provozují na Novojičínsku obce, dvě spotřební družstva a zbývající tři fyzická podnikající nebo právnická osoba.