Změn ve fungování veřejného osvětlení si mohla široká veřejnost začít všímat na začátku měsíce května. „Do té doby jsme fungovali v nejednotném a postupem času také ekonomicky velmi nevýhodném módu, kdy jsem takzvaně svítili zbytečně dlouho, a to zejména v ranních hodinách, když už bylo jasno,“ uvedl místostarosta Stanislav Šimíček s tím, že k dlouhému svícení pouličních lamp měli připomínky také sami obyvatelé města.

Energetickou náročnost a dopady na životní prostředí se město rozhodlo řešit ve spolupráci se společností Slumeko. „V pracovní skupině pro komunální služby jsme spolu s energetikem města přednesli úpravu doby svícení veřejného osvětlení pro takzvaný letní provoz a tímto přenastavením byla délka svícení zkrácena o přibližně 100 minut,“ uvedl za Slumeko Lumír Kvita.

Astrohodiny, které ovládají veřejné osvětlení byly přenastaveny na začátku května. „V současné době se veřejné osvětlení zapíná 30 minut po západu slunce, tedy v průběhu takzvaného občanského soumraku, kdy je šero, ale není ještě tma a vypíná 30 minut přes východem slunce, tedy v době takzvaného občanského rozbřesku,“ dodává mluvčí města Jana Hromočuková. 

Peschlova vila v Šenově u Nového Jičína.
Vila s cejchem smrti je na prodej