Silnice I/58 spojuje Ostravu s Rožnovem pod Radhoštěm a mimo jiné vede okrajovou zástavbou obce Skotnice a zastavěnou částí sousedního Mošnova. Proto se již dlouhou dobu hovoří o obchvatu, který by ulevil lidem žijícím v těchto obcích i řidičům. „Najetí z vedlejších komunikací je velmi obtížné či riskantní,“ připomíná ve svém prezentačním videu o této stavbě Ředitelství silnic a dálnic České republiky.

Ze statistik, které Ředitelství silnic a dálnic České republiky zveřejnilo, vyplývá, že v loňském roce denně projelo Skotnicí v pracovních dnech v průměru 13 567 vozidel, ve dnech pracovního volna a pracovního klidu byl průměrný průjezd 9191 vozidel za den. Za hodinu projede v pracovních dnech po silnici I/58 přes Skotnici v průměru 1229 vozidel.

Ilustrační foto.
ANKETA DENÍKU: Mobily na táborech: ano, či ne?

Ve čtvrtek byla zahájena první fáze obchvatů, a to obchvat Skotnice. Celková délka obchvatu, který začne před současnou odbočkou na Prchalov ve směru od Příbora, bude 2960 metrů, v Prchalově povede silnice tunelem o délce 150 metrů.

„Díky tomuto tunelu nebude obec rozdělena hlubokým zářezem. Nad tunelem budou umístěny objekty technologického a protipožárního zabezpečení tunelu,“ uvádí se dále ve videu ŘSD. 

Za tunelem má silnice vést mezi čtyři metry vysokými protihlukovými stěnami, další protihluková bariéra bude vysoká 3,5 metru a bude končit před prvním mostem úseku.

Starostka Skotnice Anna Mužná sdělila pro Novojičínský deník, že přípravné práce na zahájení stavby probíhaly již několik dnů. Zahájení stavby obchvatu vítá. „Dlouho jsme to očekávali, takže jsme rádi, že to konečně vyšlo,“ dodala Anna Mužná.

Obchvat Skotnice by měl být hotov v roce 2020.

Obrněné vozidlo Titus
Obrněnce pro českou armádu vyrobí Tatra