Z úřadů práce přicházejí v posledních dnech samé pozitivní zprávy. Na konci měsíce června bylo na Novojičínsku evidováno celkem 5825 uchazečů o zaměstnání. To je o 302 méně než na konci května a o 1755 méně než ve stejném období za rok 2014.

„Meziměsíční pokles počtu nezaměstnaných osob byl zaregistrován ve všech okresech kraje. Ve všech okresech se rovněž snížil i podíl nezaměstnaných osob," informovala Vladana Piskořová, vedoucí krajského oddělení trhu práce. Na Novojičínsku činí podíl nezaměstnaných 5,3 procenta, což je o tři desetiny méně než na konci minulého měsíce a je to také nejnižší podíl z celého Moravskoslezského kraje.

V červnu se přihlásilo 622 lidí

V okrese si drží nejvyšší míru nezaměstnanosti Odersko (6,1%), nejlépe je na tom Frenštátsko (4,5 %). Co se týče jednotlivých obcí, nejhůř si vede obec Bílov (7,8 %), na opačném konci žebříčku se drží Závišice (2,7 %). Pod tři procenta nezaměstnaných osob mají také v Albrechtičkách, Tísku, Slatině a Životicích u Nového Jičína. Nad sedm procent mají kromě Bílova ještě ve Fulneku a Vražném.

Na úřad práce se zatím nehrnou ani absolventi škol. V červnu se jich přišlo zaregistrovat 196, v květnu naopak 231. V evidenci jsou nejčastěji klienti ve věku od 50 let (1777). Průměrný věk uchazeče o práci je 43 let.

Na konci šestého měsíce nabízel úřad práce 2067 volných pracovních míst, přičemž na jedno volné místo připadali tři uchazeči. Nejvíce volných míst je na Kopřivnicku, a to 794, nejméně volných míst hlásí úřad práce v Odrách, kde jich nabízí 147.

„Situaci na trhu ovlivňuje zotavující se ekonomika a pozvolný hospodářský růst. Zaměstnavatelé hlásí nárůst zakázek ve výrobě, službách a hlavně ve stavebnictví. V plném proudu jsou také sezonní práce," uvedla zastupující generální ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková.