Svářeči, číšníci, kuchaři nebo třeba úředníci. O tyto profese je momentálně u zaměstnavatelů v našem okrese největší poptávka. I přes její nárůst však zdaleka neuspokojí bezmála osm tisíc lidí, kteří byli na konci července v evidenci novojičínského úřadu práce. Aktuální míra nezaměstnanosti povyskočila na 7,4 procenta, což je meziměsíční nárůst o dvě desetiny.

„Úřad práce České republiky evidoval ke konci července celkem 29 142 nezaměstnaných absolventů škol a mladistvých. Meziročně to je o 8100 osob více, ve srovnání s letošním červnem pak o 2246 více," objasňuje jeden z hlavních důvodů celorepublikového nárůstu nezaměstnanosti Štěpánka Filipová, tisková mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Její míra v České republice je na hodnotě 7,5 procenta.

Oproti ostatním okresům kraje však z ministerstva přišly z Novojičínska i dobré zprávy. Jednou z nich je již druhý měsíc za sebou skokové navýšení pracovních nabídek. V červnu to bylo o necelých sto, o měsíc později o více než sedmdesát, na konečných 447. Jedna volná pozice tak připadá v okrese na osmnáct uchazečů a situace není zdaleka tak hrozná jako na Bruntálsku, kde se stejný statistický údaj blíži k šedesátce, což je nejvíce v celé zemi.

Jak už bylo zmíněno v úvodu, v registru pracovních nabídek se nejčastěji objevuje zájem o číšníky, servírky či svářeče. Dále pak mají šanci také operátoři, řidiči nákladních vozidel, zámečníci, seřizovači nebo obchodní referenti. Dlouhodobě se nedaří obsadit velice speciální obory, jakými jsou například mechanik a opravář leteckých motorů.

Nepříliš potěšující je informace o extrémně nízkém počtu uchazečů v Moravskoslezském kraji, kteří v červenci nastoupili do nového zaměstnání nebo začali podnikat.

„Jednalo se o 2223 osob, tedy 37,2 procenta z celkového počtu uchazečů s ukončenou evidencí, což je v tomto měsíci v absolutním i podílovém vyjádření nejméně za dobu sledování od roku 1995. Navíc jsme tak velmi nízký podíl umístěných osob nezaznamenali v žádném měsíci za posledních téměř dvacet let," přiznala Yvona Jungová, ředitelka krajské pobočky úřadu práce v Ostravě.