„Podle volání několika svědků na tísňovou linku hasičů krátce před sedmnáctou hodinou mělo jít původně o klasického divočáka, což by mohlo přinést problémy v souvislosti s výskytem afrického moru na území Moravy. Naštěstí pro hasiče i pozorovatele jejich činnosti šlo pouze o „neškodné“ vietnamské prase, které zřejmě uniklo z domácího chovu, což se posléze potvrdilo,“ sdělil Petr Kůdela, mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK).

Ilustrační foto.
Pod Trúbou bude Den sportu

Netradičního výletníka lapali oderští dobrovolní hasiči společně s profesionálními kolegy z Bílovce. Ti po příjezdu na inkriminované místo vytvořili z nastavovacích žebříků provizorní barikádu, kterou doplnili sítí z fotbalové branky. „Tu si místní hasiči půjčili od místních fotbalistů,“ poznamenal mluvčí HZS MSK.

Prase se vydalo směrem do oderské části Dobešov, ale to už mu byli v patách mírumilovní „lovci“. „Hasičům ulovení přibližně osmdesátikilogramového kňoura zabralo zhruba čtvrthodinu, pro jeho bezpečí i okolí jej raději svázali. Do půlhodiny si pro něj přijel vděčný majitel. Šikovní hasiči mu asijského pašíka předali bez jakékoli újmy,“ popsal dobrý konec akce Petr Kůdela.

Nehoda tří vozidel zaměstnala v úterý 5. září večer hasiče i záchranáře na čtyřproudové silnici u Starého Jičína.
Z hořícího vozidla u Starého Jičína posádka utekla včas