Bylo kolem páté hodiny odpoledne, když dvaačtyřicetiletá žena za volantem vozidla Škoda Felicia netradičním způsobem zakončila jízdu po Místecké ulici ve Frenštátě pod Radhoštěm. „Opilá řidička nezvládla řízení a s vozidlem narazila do zdiva přilehlého domu,“ uvedl k nehodě novojičínský okresní policejní mluvčí Zbyněk Tomšík.

Při následné dechové zkoušce policisté zjistili, že žena řídila s více než třemi promile alkoholu v organismu. První zkouška byla s výsledkem 3,06 a další s 3,49 promile alkoholu. Policisté řidičce z Novojičínska na místě odebrali řidičský průkaz. Žena s naměřenými hodnotami souhlasila.

Muži zákona ji již prošetřují pro přečin ohrožení pod vlivem návykové látky.

Výše uvedený případ, který se stal před necelými dvěma týdny, je jen jedním z 97 případů jízdy pod vlivem alkoholu, které od počátku letošního roku do konce června policisté při kontrolách zjistili. Je to o 37 případů více než v loňském roce za stejné období. Za tyto a jiné přestupky již letos policisté odebrali 63 řidičských průkazů, zatímco loni to bylo za stejnou dobu jen 46.

„Při řízení motorového vozidla bez řidičského průkazu policisté v letošním roce přistihli osmnáct osob, loni to bylo o sedm osob méně,“ přidal další čísla Tomšík s tím, že v jednom případě letos policisté odebrali za opakované přestupky vozidlo. Do konce června letošního roku bylo novojičínským policistům nahlášeno 393 dopravních nehod.

„Při těchto dopravních nehodách osm osob utrpělo smrtelná zranění, osmadvacet jich bylo zraněno těžce a sedmaosmdesát lehce,“ sdělil Tomšík.

Statistika následků není nijak radostná. Loni zemřelo za prvních šest měsíců roku o jednu osobu více, těžce se ale zranilo o šest osob méně, naopak lehká zranění utrpělo o 21 osob více. Celkově letos policisté vyjížděli k 393 dopravním nehodám, což je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku méně o 11 procent. Loni jich bylo 441.

Nejčastější příčinou zůstává nesprávný způsob jízdy, a to ve 218 případech, na druhém místě je nepřiměřená rychlost. Řidičů, kteří letos zavinili nehodu kvůli příliš vysoké rychlosti, ale oproti loňsku výrazně ubylo. Tehdy jich bylo 121, letos zatím jen 79.

Potěšitelné snad je to, že klesl také počet nehod, na nichž se podílel alkohol. Z loňských 58 na letošních 31. To ale neznamená, jak již bylo uvedeno na začátku, že by se situace s požíváním alkoholických nápojů před jízdou lepšila.

„Za červen letošního roku zjistili novojičínští dopravní policisté celkem devatenáct řidičů, kteří usedli za volant pod vlivem alkoholu, šestnácti zadrželi řidičský průkaz a u dalších tří šoférů zjistili, že řidičské oprávnění pro změnu nevlastnili vůbec,“ přiblížil anarchii na vozovkách okresu Tomšík.

Komentář Ivana Pavelka: Demokracie není anarchie

Heslo, které bývalo často slýchat zejména v počátcích přerodu naší společnosti z dob normalizačních na doby normálnější. Demokracii už tady snad definitivně máme a anarchii, jak se zdá, také. Alespoň to, co předvádějí někteří občané, kteří si říkají řidiči, se jinak nazvat nedá.

Co jiného si má myslet člověk o jedinci, který se „nalije jak Dán“, usedne do auta, otočí klíčkem a vyrazí do ulic. Do ulic? No, tam kam trefí. Občas někdo trefí jiné auto, jiný zase třeba barák. A jako by platilo nepsané pravidlo, že opilci mají štěstí. Málokdo z nich si totiž pořádně nabije drž…

Možná by to mělo daleko větší smysl, a lépe by to splnilo účel, než sepisování protokolů a zabavování řidičáků. Ti otrlí jej totiž k řízení auta nepotřebují.