Bartolomějská pouť v Kopřivnici láká každoročně spoustu návštěvníků. Lidé se totiž mohou těšit, kromě neodmyslitelných kolotočů, stánků, střelnic a dalších atrakcí, také na tematický předpouťový jarmark, který pořadatelé připravili na sobotu.

Starodávný jarmark, který začíná v devět hodin ráno a trvá do čtyř hodin odpoledne, přenese tento rok Kopřivnici do prvorepublikové atmosféry. „Bohatý program bude směsicí hudebních vystoupení, kejklířských představení, her a soutěží. Příchozí se mohou těšit například na siláckou show Železného Zekona, klaunské skotačení, jízdu na historickém kolotoči či střelbu v dobové střelnici," uvedla kopřivnická mluvčí Lucie Petříčková. Na své si přijdou také návštěvníci, kteří rádi nakupují různé netradiční suvenýry. Prodejci budou na trhu nabízet nejrůznější rukodělné výrobky, milovníci dobrého jídla se mohou těšit na valašské speciality, grilované dobroty a další pamlsky.

„Pro upevnění dobové atmosféry budou mezi návštěvníky udržovat pořádek četníci," podotkla Lucie Petříčková. Kromě nich však mohou lidé potkat také pocestné, krajánky, elegantní dámy nebo otrhané žebráky. K poslechu zahrají písničkáři za doprovodu starodávného flašinetu, zazní také skladby skupiny Stanley´s Dixie Street Band.

Až se lidé nabaží prvorepublikové atmosféry v sadu, mohou se přesunout před kulturní dům. Tam představí své umění kopřivnické kapely různých žánrů. „Při Bartolomějském večeru se na pódiu vystřídají skupiny Comar in the Cube, Hi Martin, stop the time, Today Ashley, Aperion a o105," dodala mluvčí Kopřivnice. Vstup na obě akce je volný.

Šenovský škrpál

Kopřivnická pouť však není jedinou akcí, jež je o tomto víkendu velkým lákadlem pro široké okolí. V Šenově u Nového Jičína připravili pořadatelé na pátek a sobotu tradiční Šenovský škrpál, který nabízí, jako každý rok, zajímavý program. V pátek 24. srpna si přijdou na své hlavně milovníci světel a ohňů, jež se budou moci zúčastnit lampionového průvodu nebo sledovat večerní ohňostroj.

Hlavní zábava však prodchne celou sobotu. Dopoledne bude patřit dětem, které uvidí klauny a zahrají si různé soutěže. Od dvou hodin odpoledne se mohou návštěvníci těšit například na přehlídku historických vozidel nebo na vystoupení šermířů. Na akci zavítá finalista známé soutěže Superstar Martin Ševčík, zahraje však také skupina Elán revival, Apači a další kapely. V pozdějších večerních hodinách pobaví publikum travesti show.

EVA ŘEHÁKOVÁ