Prezident České republiky Miloš Zeman zakončil oficiální část své třídenní návštěvy Moravskoslezského kraje setkáním s občany na náměstí Míru ve Frenštátě pod Radhoštěm. Ještě předtím se setkal na radnici se zastupiteli, podnikateli a známými osobnosti Frenštátu pod Radhoštěm.

Právě o tomto setkání, a nejen o něm, se prezident zmínil také před stovkami lidí, kteří se na něj přišli podívat.

Karel Loprais.Zdroj: Deník/Pavel Sonnek

„Byl jsem rád, že při návštěvě na radnici jsem mimo jiné mohl pozdravit svého přítele Karla Lopraise, kterému se říká Messieur Dakar, protože šestkrát Dakar vyhrál," řekl Miloš Zeman.

Poté neskrývaně vyjádřil k bývalému jezdci Tatry Kopřivnice svůj obdiv: „Kdo to má!? Kdo tohle dokázal? A tak jsem cosi naznačil, ale to slyšeli jenom zastupitelé, protože, jak říká Jára Cimrman v jedné ze svých her: My nesmíme ani naznačovat. Alespoň do příštího osmadvacátého října," dokončil myšlenku Miloš Zeman.

Před pěti roky, 28. října 2011, dostal státní vyznamenání jiný známý sportovec z Frenštátu pod Radhoštěm. Byl jím olympijský vítěz ve skoku na lyžích Jiří Raška, kterému tehdejší prezident Václav Klaus udělil státní vyznamenání Za zásluhy.

„Nesmírně si toho vážím. Vůbec jsem nepředpokládal, že bych někdy něco takového dostal," vyznal se krátce po ocenění pro Deník tehdy sedmdesátiletý Jiří Raška, jenž už byl v té době vážně nemocen. Zemřel 20. ledna následujícího roku v novojičínské nemocnici.