Informaci o návštěvách světoznámého spisovatele Karla Maye v Bílovci sdělil redakci Novojičínského deníku kastelán zámku v Bílovci Eduard Valeš. Ten se v pátek 16. února, dozvěděl informaci, která mu doslova vyrazila dech.

„Kontaktoval mě mailem vnuk posledního šlechtického majitele zámku hrabě Peter Sedlnitzky - Odrowas z Choltic. Píše mi, že se prohraboval v denících svého strýce a dědečka a tam našel, že v zámecké knihovně kdysi byly uloženy rukopisy některých děl Karla Maye,“ sdělil Eduard Valeš a hned pokračoval: „To ale není všechno. Hrabě Peter Sedlnitzky tam uvádí, že Karel May byl dobrým přítelem jeho dědečka a několikrát slavného spisovatele nechal na zámku v Bílovci tvořit!“

Zámek v Kuníně. Ilustrační foto.
Hraběnka napsala hru. Patří k nejcennějším nálezům kunínského zámku

Podle Eduarda Valeše hrabě Peter Sedlnitzky navštěvuje zámek v Bílovci i se svou rodinou. „Když tady kdysi byl, bavili jsme spolu mimo jiné také o zámecké knihovně, která na zámku kdysi bývala,“ nastínil Eduard Valeš důvody, proč jej Peter Sedlnitzky seznámil s nálezem, který učinil v denících svého strýce, hraběte Jiřího Sedlnitzkého - Odrowas z Choltic. Ten byl synem posledního šlechtického majitele bíloveckého zámku, hraběte Sigmunda Sedlnitzkého - Odrowas z Choltic a zemřel v roce 1987. V době smrti Karla Maye, v roce 1912, mu bylo více než sedm let.

„Z vyprávění hraběte Jiřího Sedlnitzkého, který si slavného spisovatele pamatoval jako malý chlapec, vyplývá, že spisovatel Karl May svého dobrého přítele hraběte Sigmunda Sedlnitzkého na zámku několikrát navštívil a dokonce tam psal některá svá díla. Která, to už dneska těžko zjistíme,“ poznamenal Eduard Valeš a upozornil, že Karl May část svých rukopisů do zámecké knihovny v Bílovci také věnoval.

„Tam je bohužel spolu s vzácnými tisky a velkým množstvím vzácných knih v roce 1945 sežehnul požár. Pokud si ovšem ty osoby, co na zámku před požárem rabovaly, nevšimly, že se jedná o vzácná díla. Možná knihy a rukopisy někde prodaly a třeba je časem ještě někde objevíme,“ uzavřel Eduard Valeš.

Radnice v Novém Jičíně. Ilustrační foto.
Kdy budou zápisy do škol?