Kdyby se na bankovním účtu města Příbor našlo volných více než 200 milionů korun, pravděpodobně by místní zastupitelé rozhodli celý komplex zbourat a místo něj postavit nový kulturní stánek. Bohužel, je v kase sotva čtvrtina vytoužené částky a tak hledá radnice další varianty využití objektu, který zakoupila před více než rokem.

„Je to hodně složité v podmínkách našeho města, kde máme nějakých padesát milionů korun volných prostředků a další se nám v současné době nedaří dát dohromady,“ přiznal starosta Příbora Milan Strakoš. Proto se začaly rodit alternativní plány, které brzy dostanou na stůl radní a budou s nimi obeznámeni i zastupitelé. Jeden počítá s tím, že by se v kulturním domě realizovaly jen nejnutnější opravy. „Aby to mohlo fungovat do doby, než se najde konečný záměr,“ upřesnil starosta. Ten nevylučuje, že ve hře je i možnost pronajmutí celého komplexu někomu, kdo by zde organizoval kulturní činnost.

Doposud však ještě není nic rozhodnuto. Je ovšem jisté, že vše závisí na penězích. „To rozhodnutí, co dál, bude jistě záviset na tom, kolik se nám podaří soustředit peněz,“ řekl dále Strakoš. Úplně ztracena není ani nejnákladnější možnost, ale v tomto případě by bylo třeba se vydat cestou získání dotace. Radnice tyto možnosti sleduje, ale momentálně žádné programy vypsané nejsou. Jednou z možností je získat finance v rámci Regionálního operačního programu Moravskoslezsko, kde momentálně probíhá již 4. dotační kolo na rozvoj měst od 5 – 50 000 obyvatel, kam Příbor spadá. Připraveno je zhruba ještě 400 milionů korun. Ovšem, až v létě se uvidí, zda se nevyčerpají všechny finance, aby se mohlo vypsat další kolo a Příbor se do něj přihlásit. „Teoreticky tam nějaké peníze po létě být mohou, takže určitá šance je. Ale je také možné, že se nám teď sejde tolik kvalitních projektů, že peníze zbýt nemusí,“ řekl Deníku Michal Sobek, mluvčí Regionální rady Moravskoslezsko.

K budoucnosti kulturního domu se může na stránkách města vyjádřit v anketě také veřejnost. Ke včerejšímu odpoledni hlasovalo 178 návštěvníků webu a 67 procent z nich preferuje ponechání pouze objektu bývalého Katolického domu s tím, že přístavby zmizí a nahradí je ucelená jednotná stavba. Šestadvacet procent hlasujících je pro demolici současného objektu a vybudování moderního objektu, a sedm procent lidí chce současný vzhled zachovat a provést jen nejnutnější opravy.