Architektonické klání každoročně pořádá Svaz zakládání a údržby zeleně a letos na podzim se do něho zapojilo také Freudovo rodiště. Z prestižní přehlídky parků z celé České republiky neodcházel Příbor s prázdnou.

„Hodnocení parků probíhalo ve dvou liniích a to laické a odborné. Laické či uživatelské hodnocení mohl provést každý z nás na webových stránkách, kde poté byla udělena parku cena sympatie. Druhé hodnocení spočívalo na posudku poroty, ta byla sestavena z odborníků působících na půdě architektonických škol, členů Svazu zakládání a údržby zeleně, Svazu školkařů, Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu a další,“ vysvětlila systém soutěže Romana Šašinková z příborského odboru rozvoje města.

Kopřivnický plochodrážní ovál zažije v neděli premiéru dlouhé ploché dráhy. 
Kopřivnici čeká premiéra dlouhé ploché dráhy. Už v neděli!

Každý park navštívila hodnotitelská komise, která své poznatky zaznamenala do hodnotící tabulky. Odborníci se zaměřili na celou škálu bodů. Hodnocena nebyla pouze výsledná realizace, ale také celkový průběh tvorby parku od části návrhové, přes realizaci až k celkovému uskutečnění prostoru s novou náplní.

„Důraz byl kladen na zasazení díla zahradní a krajinářské tvorby do celkového kontextu místa s podtržením zajímavých prvků a také na inovativní přístup v určitých fázích řešení,“ doplnila pracovnice odboru.

Komise tak prošla letos všech třináct parků přihlášených do soutěže. Příborská piaristická zahrada získala skvělé druhé místo, což je podle Romany Šašinkové ocenění nejen pro architekty a projektanty a dodavatele, ale také i pro všechny, co se o uskutečnění akce zasloužili po stránce administrace, komunikace či prezentace. „Obyvatele města tak může těšit fakt, že uprostřed místa, kde žijí, vznikl unikátní kousek zahradně architektonického umění, jež netěší pouze je, ale byl shledán i odborníky jako příjemný a kvalitní prostor,“ těší nejen pracovnici městského úřadu.

Alej v oboře.
Hukvaldská obora připomene svou historii

Vítězným parkem se staly Jiráskovy sady v Litoměřicích financované Nadací Proměny. Piaristická zahrada v Příboře je místem, které je vhodné k relaxaci, odpočinku, nebo třeba i k návštěvě koncertu, divadla a mnoha dalších kulturních akcí. „Město Příbor má své místo, na které je právem pyšné,“ poznamenala na závěr Iveta Busková z odboru kultury a cestovního ruchu.

Fakta o piaristické zahraděInvestor: Město Příbor
Autoři projektu: Pavla Kašubová, Zdeněk Quitt, Q studio Nový Jičín
Realizace: NOSTA, s.r.o., Zahradnictví Vavřík, Ivánek-Zeman
Péče a údržba: Technické služby města Příbora
Plocha: 5800 m²
Rok realizace díla: 2014-2015
Rok zpřístupnění zahrady z ul. Karla Čapka: 2016

Karlovský gastrofestival. Ochutnávky
Karlovský gastrofestival láká na 3,5 km chutí a vůní, přijedou i dva Michelini