Kauza Borovecké rybníky, jež se pro příborské zastupitele stala již evergreenem, původně vůbec neměla být na programu jednání, které se uskutečnilo ve čtvrtek 23. dubna v Katolickém spolkovém domě v Příboře. Přítomnost několika místních rybářů a Milana Konvičky, předsedy místní organizace Českého rybářského svazu, již ale něco naznačovala. S návrhem zařadit Borovecké rybníky do programu vystoupil zastupitel František Berger (KSČM). Ten se nejprve omluvil, že materiál předložil narychlo, ale vzápětí upozornil, že o kauze Borovecké rybníky zastupitelé jednají již od jara 2007. „Zastupitelstvo od té doby přijalo několik usnesení, která následně zrušilo. V některých případech jsme se dokonce neshodli a nebylo usnesení žádné,“ připomněl Berger a upřesnil, že poprvé se žádostí příborských rybářů o převod pozemků pod rybníky a v jejich blízkém okolí zabývali příborští radní 13. března 2007.

Od té doby se pozemky zaobírala na deseti zasedáních rada města a na sedmi zasedáních je projednávali zastupitelé. Chvílemi se připravovala darovací smlouva, pak kupní smlouva, přičemž odhady ceny se pohybovaly od zhruba půl milionu korun přes milion, podle toho, čeho by se smlouva týkala. Poté zastupitelé vše zrušili a nakonec, letos v únoru, rada navrhla dvacetiletý pronájem pozemků za symbolickou cenu. „Vzhledem k tomu, že rybáři mají na těchto pozemcích stavby, o které se chtějí starat, a mají možnost žádat na tento účel dotace, musí se v jistém termínu rozhodnout, co bude s pozemky. Proto jsem to zařadil na dnešní konání zastupitelstva,“ vysvětlil Berger.

Podle očekávání nastaly zcela rozdílné reakce zastupitelů. „Pokud se scelí ty pozemky se stavbami, pak to stoupne na cenu kolem patnácti až dvaceti milionů korun,“ uvedl mimo jiné Stanislav Janota (NSK-PJND). Z řad zastupitelů zazněl rovněž dotaz na zmíněné dotační tituly. Berger uvedl, že rybáři budou mít mnohem lepší možnost dosáhnout na ně v případě, když prokáží, že stavby leží na jejich pozemcích. Proto o ně usilují. Další reakce zastupitelů byly poměrně bouřlivé. Zastupitelka Hana Šedivá (ČSSD) upozornila, že se chystá novela zákona, týkající se staveb a pozemků, a dá se očekávat, že vlastnictví staveb bude mít přednost před vlastnictvím pozemků. „Můžeme se dostat do situace, kdy budeme muset pozemky přenechat vlastníkovi stavby,“ naznačila Šedivá s tím, že převod by v budoucnu mohl být za symbolickou cenu.
Po zhruba půlhodinové diskuzi nechal starosta Milan Strakoš (ODS) hlasovat o převodu zhruba deseti hektarů pozemků za 550 tisíc korun. K překvapení všech bylo třináct zastupitelů pro, což byl přesně nejnižší potřebný počet hlasů ke schválení.

Přítomní rybáři v tu chvíli spokojeně zatleskali. „Vybudovali jsme to ve dvaašedesátém roce. Komunisti nám to nedovolili vlastnit, a teď měli někteří podnikatelé představu, že by se tam mohlo třeba loďkovat. Konečně na tom můžeme dělat. My už to moc neužijeme, ale aspoň to budou moci naplno užívat ti, co přijdou po nás,“ komentoval rozhodnutí předseda příborských rybářů Konvička.