Příborští zastupitelé se s notebooky zatím jen seznamovali. „Od příště bychom ale při jednání zastupitelstva tyto notebooky měli používat. Určitě to bude nějakou chvíli trvat, než si zvykneme a než celý režim bude probíhat ku spokojenosti zastupitelů i zaměstnanců, kteří připravují podklady,“ upozornil příborský starosta Milan Strakoš a dodal, že radnice pro ty, kteří budou potřebovat, uspořádá i nějaké školení týkající se obsluhy notebooků. „Domnívám se, že zvyknout si na nový způsob jednání, jaký vznikne v červnu, nebude vůbec jednoduché. Pokud se nám to podaří do konce letošního roku dotáhnout tak, aby bylo všechno v pořádku, tak to bude velmi dobře,“ pokračoval Strakoš, jenž předložil také upravený jednací řád.

Materiály totiž zastupitelé budou dostávat v elektronické podobě, stejně tak to bude se zápisy. O výhodách notebooku se právě při projednávání změn jednacího řádu přesvědčil zastupitel Miroslav Olšaník. „Myslím si, že by bylo lepší přidat jeden nebo dva listy a udělat ten jednací řád větším písmem. Řada z nás už nosí brýle a to je tak maličké, že to pomalu nejde přečíst. Je to na celý rok, tak by to mohlo být,“ zmínil se Olšaník. „Vy už těch listů ale moc nebudete mít. Budete mít notebooky. V nich si to každý může zvětšit podle potřeby,“ sdělil Olšaníkovi Strakoš.

Přestože se na březnovém zasedání zastupitelstva objevilo několik konzervativních názorů a náznaků, že někteří zastupitelé notebooky odmítnou, nic jiného, než je začít používat jim nezbude. Podklady na jednání budou dostávat již jen na CD nebo DVD a naostro začnou pracovat s počítači již na červnovém zasedání. Starosta si od nákupu techniky za zhruba půl milionu korun slibuje nejen zjednodušení práce zastupitelů i úředníků, ale také úsporu papíru. Jak uvedl, v Příboře se za volební období uskuteční zhruba 170 zasedání městské rady a čtyři desítky zasedání zastupitelstva.