Pan Petr přišel letos v létě o práci. Už pátý měsíc obchází podniky a bezvýsledně hledá uplatnění. Zatím se mu nedaří, firmy o něj nemají zájem, protože je mu více než pětapadesát let a není pro firmy perspektivním zaměstnancem. A není jediný. Čísla jsou neúprosná. K poslednímu říjnovému dni evidovaly české úřady práce téměř půl milionu uchazečů o zaměstnání. „Jejich počet byl o 3577 vyšší než na konci předchozího měsíce," řekla Viktorie Plívová, tisková mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí.

Také v novojičínském okrese se počet nezaměstnaných opět zvýšil. Nově se během října zaevidovalo na úřadu práce celkem 907 uchazečů.

Největší nárůst

„Počet registrovaných lidí bez práce meziměsíčně vzrostl nejvíce v okrese Nový Jičín, a to o sto čtyřicet," potvrdila Yvona Jungová, ředitelka ostravské pobočky úřadu práce, a dodala, že na Novojičínsku došlo za minulý měsíc k nárůstu míry nezaměstnanosti o dvě desetiny procenta. Míra nezaměstnanosti se tak k 31. říjnu pohybovala na 8,7 procenta. Celkem bylo na konci října bez práce 7396 novojičínských obyvatel. Krajská pobočka úřadu práce sice hlásí zvýšení počtu volných pracovních míst, na Novojičínsku jich však paradoxně ubylo. Na konci předešlého měsíce evidovali pracovníci úřadu dvě stě osmdesát jedna volných pracovních míst, o měsíc později jich bylo o devětačtyřicet méně. Na jedno volné místo tak nyní připadá téměř dvaatřicet uchazečů.

Dobrá zpráva však pro všechny občany je, že v průběhu října nebylo v podnicích hlášeno žádné hromadné propouštění.

A co si myslíte vy, čtenáři? Poroste v listopadu opět nezaměstnanost? HLASUJTE V ANKETĚ!

Na Novojičínsku je opět největší poptávka po krejčích, uklízečích a pracovnících ostrahy. V čele volných pracovních míst podle dosaženého vzdělání jsou už delší dobu číšníci, kuchaři, obchodní zástupci, svářeči, zámečníci nebo zedníci. Nově mají ve firmách zájem o kováře nebo o obsluhy číslicově řízených strojů. Nedostatek je také praktických lékařů, programátorů či finančních specialistů.

SIMONA MIKŠOVÁ