Pomalu, ale jistě se blíží přijímací zkoušky na střední školy. Aby se na ně žáci základních škol dobře připravili a předešli tak stresu z této důležité události, naplánovalo Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci takzvané zkoušky nanečisto. A jak uvedl ředitel bíloveckého gymnázia Vít Schindler, žáci tuto možnost vítají s otevřenou náručí.

„Loni, kdy jsme tyto zkoušky nanečisto uspořádali poprvé, se přihlásilo čtyřicet zájemců, dnes už je jich přes šedesát,“ potvrdil rostoucí zájem o zkoušky Vít Schindler. Zároveň dodal, že počet zájemců pravděpodobně ještě vzroste, protože hlásit se mohou ještě několik dní, nejpozději však do 28. ledna.

Důvodem většího zájmu oproti loňskému roku je také to, že letos mají možnost prověřit si své znalosti v předstihu bez stresu a napětí nejen uchazeči o studium na nižším stupni gymnázia, ale nově také potencionální studenti vyššího stupně.

Celotělový sonograf je v Bílovecké nemocnici hojně využívaným přístrojem.
Nemocnice investují do moderních přístrojů

„Navíc si žáci velmi dobře uvědomují, že je to ideální příležitost poznat opravdovou atmosféru přijímaček přímo v prostředí školy a vyzkoušet si, zda vše zvládnou v zátěžové situaci stejně dobře jako v domácím prostředí. Zároveň si zaregistrovaní účastníci ověří, co je ještě třeba dohnat do oficiálních přijímacích zkoušek,“ poukázal na výhody těchto testů ředitel bíloveckého gymnázia.

Loni přijímačky nanečisto absolvoval Matěj Klepáček, jenž je již v současné době žákem nižšího stupně Gymnázia Mikuláše Koperníka. Tuto příležitost využil společně se svým dvojčetem Tadeášem studujícím v šesté třídě gymnázia.

„S bráchou jsme soutěžili, kdo dopadne líp, takže nás to oba bavilo,“ zavzpomínal Matěj Klepáček s doporučením, aby zájemci možnost přijímacích testů nanečisto využili. Důvod? „Spousta lidí kolem nás byla dost nervózní, protože pocit, že vše probíhá doopravdy, byl opravdu intenzivní,“ vysvětlil žák bíloveckého gymnázia.

Vybavení pro výrobu pervitinu, které policisté ve druhém lednovém týdnu roku 2018 zabavili zadrženému čtyřicetiletému muži z Rožnova pod Radhoštěm
Vařiče pervitinu sledovala policie měsíce. Varnu měl i na Novojičínsku

Přijímací zkoušky nanečisto se na Gymnáziu Mikuláše Koperníka v Bílovci uskuteční v závěru měsíce, konkrétně v úterý 30. ledna od 14 hodin. Ve stejný den se zde bude konat také den otevřených dveří, při němž si budou moci zájemci o studium i jejich rodiče prohlédnout školu v několika prohlídkových trasách v doprovodu současných studentů. To však ale nebude zdaleka vše, co se ve škole chystá.

„Pro žáky naší školy začne den otevřených dveří už dopoledne Dnem pro zdraví, během kterého vyjedou do terénu, a pro čtvrté ročníky jsme zorganizovali Den pro vysoké školy, kdy se seznámí s prezentací několika fakult. Dorazí například zástupci Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava, Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a Ostravské univerzity,“ prozradil ředitel gymnázia Vít Schindler s tím, že během dne nebudou chybět ani vystoupení školních pěveckých sborů, zajímavý program z výuky tělesné výchovy či nejrůznější ukázky práce v laboratořích.

Skvělé druhé místo mezi kamiony vybojoval Tomáš Tomeček z Příbora v letošním ročníku závodu Africa Eco Race 2018.
Tomeček řádil! V Dakaru bral stříbro