V rámci krajského projektu již bylo otestováno přes 4000 dobrovolníků. Dotestovat zbývá zhruba 300 lidí z chybějících kategorií. „K zapojení do projektu chceme vyzvat hlavně nejmladší kategorii od 15 do 24 let a seniory, zejména muže 55+,“ uvedla tisková mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová.

„Nejvíce nám chybí dobrovolníci z Novojičínska, Bruntálska, ale i Ostravy,“ doplnila.

Muž se vloupal do sedmi sklepů a koláren. Dovnitř se dostával po vypáčení dveří, dokázal se protáhnout i otvorem kolem potrubí.
Policista v Ostravě zadržel ve sklepě zloděje kol, muže prozradil jeho zápach

Zájemci o bezplatné testování se hlásí stejně jako v předchozích kolech prostřednictvím webové aplikace, kde je právě i přehled chybějících kategorií. Odkaz na stránky je zde

„Každý zájemce, v jehož kategorii je volná kapacita, vyplní krátký dotazník, následně mu bude přiděleno identifikační číslo, kterým se bude na odběrech prokazovat. Bez tohoto čísla není rychlotest v rámci krajského projektu možný,“ řekla Birklenová.

Důl Darkov v Karviné.
Jedenáct zaměstnanců Dolu Darkov v Karviné má koronavirus, nakažených přibylo

Další kolo testování proběhne příští týden od úterý do čtvrtka vždy od 9 do 17 hodin na těchto místech:

19.5. Ostrava: Magistrát města Ostrava, Prokešovo náměstí 1803/8

20.5. Opava; Magistrát Města Opavy, Krnovská 71d (vjezd z Vančurovy ulice)

21.5. Nový Jičín; ulice Hoblíková – areál bývalého depa České pošty

„Stále platí, že si dobrovolník bude moci vybrat odběrové místo a čas, které mu pro odběr vyhovují," podotkla tisková mluvčí.

Kolegové o Monice Stejskalové ze Staré Bělé říkají, že je prý nejmladší moravskoslezskou zdravotnicí pomáhající v boji s koronavirem.
Velká únava, občas zimnice, popisuje pacienty bojovnice s koronavirem z Bělé

"Výsledek rychlotestu sdělí, zda testovaný v minulosti prodělal nemoc COVID+. Dokáže také říct, zda nemoc ještě probíhá. Nedokáže odhalit první týden nemoci. Pokud se ukáže přítomnost protilátek v krvi, musí se testovaný podrobit ještě PCR testu a počkat na jeho výsledek v karanténě,“ dodala Birklenová.