Během jednoho týdne došlo na Novojičínsku hned ke dvěma vážným dopravním nehodám. Spojovníkem kolizí je skutečnost, že oba řidiči najeli na začátek betonových středových svodidel, v důsledku čehož následně havarovali. Policisté se nyní snaží najít řešení, které by častým a velmi nebezpečným nehodám zabránilo.

Jedním z míst, kde se na Novojičínsku nejčastěji bourá, je úsek silnice I/48 v obci Šenov u Nového Jičína, konkrétně v místě mostu evidenční číslo 48-016. Jen za posledních pár dní se v tomto úseku staly dvě vážné dopravní nehody. Při té první, která se udála koncem měsíce září, mladá řidička totálně zdemolovala kabriolet Mazda MX-5. Svou nezanedbatelnou roli v kolizi sehrála právě svodidla. Jedenatřicetiletá žena na ně totiž najela na mostě ve směru na Příbor. Její automobil vzápětí skončil na střeše. „Hasiči museli otočit kabriolet zpět na kola a uklidit silnici. Kvůli menšímu úniku provozních kapalin použili sorbent,“ informoval krátce po nehodě mluvčí krajských hasičů, Petr Kůdela a dodal, že žena skončila v péči rychlé záchranné služby.

Druhá nehoda na sebe nenechala dlouho čekat. Tentokrát na středová svodidla v Renaultu Laguně najel čtyřiašedesátiletý řidič. „Osudným mu byl opět most úseku silnice I. třídy v obci Šenov u Nového Jičína,“ podotknul tiskový mluvčí novojičínských policistů Petr Gřes. „Z dosud nezjištěných příčin v sobotu 2. října, krátce před půlnocí, najel vozidlem na středové betonové svodidlo. Nárazem bylo auto vymrštěno do vzduchu a až po třiceti metrech dopadlo na silnici,“ doplnil Gřes vzápětí. Vozidlo se několikrát převrátilo na střechu a narazilo do kovových svodidel, nacházejících se při pravém okraji vozovky. „Řidič, který důsledkem rotace z auta vypadl, byl s těžkými zraněními letecky transportován do nemocnice,“ dodal policejní mluvčí.

I kvůli těmto dvěma dopravním nehodám chtějí novojičínští policisté problematický úsek více zabezpečit. „Snahou policistů je silnici zajistit tak, aby k podobným situacím již nedocházelo. Jedině tak mohou ochránit zdraví a životy řidičů,“ vysvětlil Gřes. Vzápětí důrazně upozornil, že k nehodám došlo v důsledku nerespektování dopravního značení. „To v současné době splňuje veškeré normy,“ upozornil mluvčí. Přestože značení je odpovídající a za nehody může hlavně nepozornost řidičů, navrhli policisté Ředitelství silnic a dálnic ČR doporučení, které se týká zdůraznění stávajícího značení reflexními prvky. „Společně s nimi by mohly být umístěny také zvýrazňující optické prvky na silnici a tlumiče nárazu,“ dodal Gřes. Jestli se tlumiče na silnici objeví nebo ne, záleží na rozhodnutí Ředitelství silnic a dálnic ČR. Nicméně novojičínští policisté by je přivítali.