Velká radost pro školáky, menší už zřejmě pro jejich rodiče. Ne že by nechtěli svým potomkům dopřát volné dny navíc, jenže většina z nich určitě počítala, že od začátku září najede rodina na školní režim, a tomu podřídila i své dovolené. V Základní škole Alšova v Kopřivnici však začne výuka až v pondělí 12. září. Dochází sem čtyři sta žáků.

Posunutí zahájení školního roku 2016/2017 odsouhlasila rada města a důvodem je nedokončená rekonstrukce záchodů v budově školy. Kopřivničtí radní schválili v pondělí 22. srpna podání žádosti na ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy o posunutí zahájení nového školního roku. Zpoždění má na svědomí komplexní rekonstrukce tří sociálních zařízení v objektu školy," potvrdila Jana Hromočuková, mluvčí kopřivnické radnice.

Termín

Plánovaná rekonstrukce začala podle plánu, což už se nedá říct o jejím dalším průběhu.

„Ačkoliv stavební práce začaly podle plánu, tedy na začátku letních prázdnin, postupovaly pomalu. V tuto chvíli je ve škole staveniště, ve kterém není možné spustit výuku," okomentoval situaci na jednání rady místostarosta města Lumír Pospěch. Rekonstrukci na Základní škole Alšově provádí společnost Beskydgroup, s. r. o., z Frýdku-Místku. Ta zřizovatele zařízení ujišťovala, že termín dokončení stavby, který byl stanoven na 19. srpna, stihne.

„Při analýze postupu prací a z dosavadních zkušeností města s přístupem zhotovitele k této zakázce lze důvodně očekávat nesplnění tohoto termínu," uvedl Miloš Sopuch z odboru majetku města.

Absence sociálních zařízení neumožňuje ve škole otevřít ani školní družinu. Přesto se snaží město rodičům, kterým to může přinést komplikace, pomoci. „Tyto případy budou řešeny individuálně, a to nějakou formou dozoru v dopoledních hodinách," sdělil místostarosta Pospěch s tím, že zhotovitele čekají sankce za nedodržení podmínek smlouvy.

Ostatní města

Čas letních prázdnin je každoročně dobou, kdy ve školách i školkách probíhají menší i větší opravy a rekonstrukce. Přes 1 a půl milionu korun investoval do oprav svých vzdělávacích zařízení Frenštát. Na ZŠ Tyršova došlo v červenci a srpnu k výměně oken, na ZŠ Záhuní 408 přibyly pro změnu nové šatny.

V ZŠ T. G. Masaryka v Bílovci zahájí příští topnou sezonu s novou kotelnou, novými radiátory, regulačními ventily a rozvody. Celkové náklady na rekonstrukci otopné soustavy byly téměř dva miliony korun.

Pozadu nezůstali ani ve Štramberku nebo v Novém Jičíně. Zde dostala novou střechu MŠ Vančurova, u ZŠ Dlouhá budou mít školáci nové hřiště, v základních školách na Komenského ulici se na nové vybavení mohou těšit zaměstnanci kuchyně. Celkem jde na tyto investice z novojičínského rozpočtu 14 milionů korun.