Během několikaměsíční rekonstrukce byly opraveny vstupy do domů, přibyly zde odstavné plochy pro automobily, chodníky i místa pro kontejnery. Vyměněno bylo veřejné osvětlení a starou a nemocnou zeleň nakonec nahradila nová výsadba.

Práce přišly na 5,63 milionu korun.

Nyní již město pilně připravuje jubilejní desátou etapu, jež se bude týkat opět Radotína.

Realizace je naplánována na letošní rok, zahájení však bude záviset na získání finančních prostředků z dotace. Rekonstrukce se tak případně dočká další část komunikace, chodníky, kontejnerová stání, obnovena bude také zeleň a městský mobiliář a přibudou i další parkoviště.

„Na jaře budeme vědět, zda se bude jednat o poslední etapu, která bude dotovaná z ministerstva," upřesnila místostarostka Bílovce Sylva Kováčiková s tím, že dotace činí až 75 procent z vynaložených nákladů.

Sídliště město postupně modernizuje od roku 2007. Celkové náklady na devět již zrealizovaných etap činily 40 milionů korun, přičemž na dotacích město obdrželo 22,4 milionu korun.

„V roce 2011 zastupitelstvo města po neúspěšné žádosti o dotaci odhlasovalo realizaci páté etapy u tří věžáků i bez státní dotace," doplnila místostarostka, jež si myslí, že kdyby město půl roku počkalo, žádosti by bylo vyhověno a město by ušetřilo 2,2 miliony korun.

Jednotlivé etapy řešily především obnovu chodníků, komunikací či zeleně.

Během sedmé a osmé etapy, kterou Bílovec realizoval v letech 2013 a 2014, vzniklo na sídlišti Radotín centrální sportoviště a rozsáhlé dětské hřiště za bezmála pět milionů korun.

Parkování

Program na obnovu sídlišť začal ve městě před deseti lety. Jednání vyvolaly požadavky občanů, kteří si přáli opravit chodníky a přístupové komunikace k panelovým domům. Dalším přáním bylo vyřešit nedostatek parkovacích míst. Sídliště totiž vznikala v době, kdy měli obyvatelé úplně jiné nároky než dnes.

„V osmdesátých letech obvykle připadalo jedno auto na několik bytů. Dnes mají obyvatelé jednoho bytu i více automobilů. Jejich požadavek město shledalo jako oprávněný. Proto zahájilo v roce 2007 proces obnovy okolí panelové zástavby v Bílovci," doplnila Sylva Kováčiková.

Za deset let získali obyvatelé sídlišť celkem 222 parkovacích míst, nové chodníky, lavičky, osvětlení i sportoviště.

„Pokud žádost města o dotaci na desátou etapu bude v roce 2016 úspěšná, završíme proces, který napomohl zkvalitnit životní podmínky pro asi dva tisíce obyvatel v Bílovci," dodala místostarostka.