Do sídla společnosti už dorazily první přihlášky i technická řešení v rámci projektu Navrhni svoji Tatru a staň se Tatrovákem. Soutěž se doposud setkala s kladným přijetím mezi studenty středních a vysokých škol.

Zapojit se do ní mohou ale také úspěšní absolventi různých technických oborů, lidé z řad technicky nadané veřejnosti a soutěže si všimli dokonce i ti nejmladší, žáci základních škol, kteří jsou zároveň fanoušky této známé značky.

Jedním z nich byl i devítiletý David Petrák z Jihlavy. Ten nakreslil tématický obrázek, který poté zaslal do kopřivnické firmy, kde se setkal s úspěchem.

„David mě svým aktivním přístupem moc potěšil, proto jsem se rozhodl mu za celou společnost osobně poděkovat a předat mu malý dárek," řekl nově zvolený generální ředitel Tatra Trucks Martin Bednarz.

Podpora technické vzdělanosti

Vedení společnosti si od projektu slibuje podporu technických oborů a celkově technického vzdělávání na školách, zejména v Moravskoslezském kraji.

„Tento projekt neslouží jen Tatra Trucks, ale celému českému automobilovému průmyslu," uvedl Martin Bednarz.

Na vybraných středních a vysokých školách jsou, mimo jiné, také naplánována setkání pro studenty, na kterých budou přednášet top manažeři a konstruktéři Tatry. Dalším záměrem firmy je oslovit a zapojit do soutěže co největší množství talentovaných jedinců.

Své náměty spolu s konstrukčními návrhy a doprovodným textem musí zájemci poslat nejpozději do konce března letošního roku, a to na emailovou adresu navrhnitatru@tatra.cz, nebo poštou na adresu společnosti.

Z vybraných soutěžících vznikne v průběhu dubna skupinka finalistů, kteří o měsíc později představí své projekty odborné porotě. Do ní zasedne generální ředitel Tatra Trucks Martin Bednarz spolu s technickým ředitelem Radomírem Smolkou a Martinem Machalou za mediálního partnera.

V neposlední řadě bude o vítězném projektu rozhodovat také David Vršecký, který je nejen závodním pilotem a členem závodního týmu Tatra Buggyra Racing, ale zároveň i tamním konstruktérem.

Vítěz bude znám v květnu

Slavnostní vyhlášení vítězů se uskuteční v průběhu května a celkový vítěz si odnese věcné ceny, stipendium a získá jedinečnou možnost praxe přímo v kopřivnické automobilce. Absolventi se naopak mohou těšit na zajímavou nabídku pracovního místa.

Vedení kopřivnické společnosti Tatra Trucks plánuje tento projekt jako dlouhodobý, nemělo by tedy zůstat jen u tohoto jediného ročníku.

Ivana Reková