Ivana Pinkasová, vedoucí tamního stavebního úřadu, přítomným zastupitelům na úvod přiblížila novinky z posledních jednání o podobě zmíněného sídliště. „Obě varianty, průjezdná i neprůjezdná, byly předloženy dotčeným orgánům. Policie České republiky souhlasila s oběma variantami. Přestože se domnívám, že z urbanistického hlediska by byla lepší průjezdná varianta, rada města doporučila ke schválení neprůjezdnou variantu," sdělila Pinkasová.

Zastupitelka Ludmila Hrachovcová, stejně jako další zastupitelé, s navrhovanou variantou nesouhlasila: „Musím říct, že pro tuto variantu hlasovat nebudu, a to z důvodu, že je neprůjezdná. Měla jsem dojem, že se vybere to schůdnější a dá se na názor odborníků." Také Petr Kučerka byl proti neprůjezdné podobě sídliště. „Byl jsem se tam otočit s autem a můžu říct, že souhlasím s odborníky. Tahle varianta, kterou jste navrhli ke schválení, je jedním slovem tragédie. Ale kdo chce kam, pomozme mu tam," dodal Petr Kučerka. Naopak člen zastupitelstva Květoslav Wiltsch poděkoval radě, že dospěla k většinovému názoru a navrhla neprůjezdnou variantu. „Vyzývám všechny zastupitele, aby pro ni hlasovali. Z hlediska bezpečnosti a také proto, že většina obyvatel se v anketě vyslovila, že nechtějí průjezdnou variantu," podotkl Wiltsch.

Starosta Oder Pavel Matůšů nakonec nechal hlasovat o návrhu, který byl zastupitelům předložen, tedy že zastupitelstvo města schvaluje neprůjezdnou variantu. Pro tento návrh zvedlo ruku osm přítomných zastupitelů, zdrželo se sedm zastupitelů a proti neprůjezdné variantě byli tři zastupitelé. „Varianta neprošla," konstatoval starosta a zeptal se vedoucí stavebního úřadu, jaký bude další postup.

„To vskutku netuším," odpověděla Pinkasová a dodala, že by zastupitelé měli vzít obsah studie na vědomí, a pokud by se objevil nějaký dotační titul, dalo by se jí využít.

„Vzali jsme na vědomí zpracovanou studii. Nás to momentálně nikam netlačí, protože bez finančních prostředků získaných dotací není v současné době město schopno tuto revitalizaci připravovat. V letošním roce máme asi osm investičních akcí, na které jsme získali dotaci, a už tak si budeme muset vzít úvěr, protože to nebudeme schopni dofinancovat ze svých zdrojů," uvedl Pavel Matůšů s tím, že se k tomu zastupitelé vrátí v případě, že se objeví nějaké vhodné dotační tituly.

„Bod se znovu otevře a budeme to řešit. Musíme prosazovat vizi města, a ta se někdy nemusí slučovat s vizí občanů, kteří tam bydlí," připomenul ještě starosta Oder.

Obyvatelé sídliště byli rozhodnutím zastupitelů zklamaní.

Pan Zapletal se na závěr otázal, co se s tím sídlištěm bude nakonec dít.

„Dílčí věci se budou opravovat tak, jako na jiných sídlištích. Větší investiční akce budeme řešit dílčími kroky a bude se svolávat zastupitelstvo," dodal starosta Matůšů.