Orlová

Dopoledne se setkala s obyvateli Domova seniorů Slezská humanita v Orlové-Lazech, kde ji přivítala ředitelka Gerda Remešová: „Klienti se vás nemohli dočkat, a tak jsem jim hrála na klavír koledy."

První dáma si za doprovodu vrchní sestry Simony Temové prohlédla domov, obdivovala vystavené výrobky obyvatel domova.

Pak s ženskou částí osazenstva domova živě debatovala na ryze předvánoční téma – pečení perníčků, zajímala se, jak se jim v domově žije a kterým aktivitám se společně věnují. Od obyvatelek domova dostala manželka prezidenta háčkované zvonečky pro štěstí, perníkovou chaloupku a obyvatelé domova na oplátku převzali od Ivany Zemanové koš plný zdravých dobrot – domácích marmelád, zavařenin a jablek a dalších pochutin, které vyrostly a byly vyrobeny z ovoce a zeleniny rostoucí v lánských zahradách.

Na závěr návštěvy se manželka prezidenta osobně s každým klientem domova rozloučila a ředitelce domova popřála stále tolik energie, kterou zjevně předává obyvatelům.

Odry

Polední cesta pak vedla do Domova pro seniory v Odrách, kde ji obyvatelé přivítali silným potleskem. Společenská místnost, kde se všichni setkali, byla prozářena malými světélky a v místnosti tak vládla téměř vánoční atmosféra. Z náruče jedné z klientek se ozývalo polohlasné broukání. Právě u ní byl totiž „v péči" loňský dar Nadačního fondu Ivany Zemanové – robotický tuleň.

„Odbourává stres, rozvíjí komunikaci, dělá s lidmi zázraky," chválila si zdánlivě obyčejnou pomůcku ředitelka domova Miroslava Chodurová. Poté putoval tuleň, kterému dali jméno Ivo, doslova z náruče do náruče a nevyhnul se ani náručím první dámy či manželky hejtmana Martiny Novákové, která manželku prezidenta na její cestě krajem po oba dny doprovázela. Sociální pracovnice si pečlivě zapisují, jaké pokroky klienti s robotickým tuleněm dělají.

„Pomáhá hlavně lidem s onemocněním Alzheimerovou chorobou a jinými typy demence. Má svůj pelíšek s levandulovou vůní, nikoho ještě nikdy nenazlobil. A lidé, kteří měli potíže s komunikací, se rozmluvili. Dávají mu lásku a on jim lásku opětuje," zhodnotila práci s neobvyklou pomůckou terapeutka. „Má nádherné velké oči s dlouhými řasami, je to takový terapeut v bílém kožíšku," usmívala se první dáma, která byla zjevně tím, že právě její dar lidem v domově pomáhá, potěšena.

Také klientům domova v Odrách předala manželka prezidenta koš s produkty ze zahrad v Lánech. „Děkujeme, že na nás myslíte," poděkovala na závěr návštěvy první dámy jedna z klientek domova.

Štramberk, Příbor, Kopřivnice

Po obědě v restauraci Hotel Štramberk věnovala svůj odpolední program muzeím. Jako první to bylo muzeum Zdeňka Buriana ve Štramberku. Aktuálně si mohla prohlédnout výstavu Cesta do pravěku spolu s ostatními návštěvníky muzea. Připomínkou na návštěvu města ji jistě budou proslulé štramberské uši, které dostala od vedení města.

Předposlední zastávkou se stalo město Příbor a Muzeum Sigmunda Freuda. Svůj dvoudenní program ukončila v Technickém muzeu Tatra Kopřivnice. „Jsme moc rádi, že paní Ivana Zemanová dodržela slib a náš kraj přijela navštívit, a i přesto, že má tak náročný program, stále zůstala sama sebou," zhodnotila návštěvu manželka hejtmana Martina Nováková.