VYBRAT REGION
Zavřít mapu

První letošní koštování pálenek se uskutečnilo v Hůrce

Jeseník nad Odrou-Hůrka - Asi vůbec první letošní soutěž v koštování pálenek se uskutečnila před několika dny v Hůrce, místní části Jeseníku nad Odrou, pod názvem O nejlepší horeckou pálenku.

30.1.2013
SDÍLEJ:

Odborná komise postupně okoštovala devatenáct vzorků hůreckých pálenek.Foto: Archiv SDH Hůrka

Soutěž o nejlepší pálenku letos uspořádali již podruhé členové Sboru dobrovolných hasičů Hůrka. „Rozhodli jsme se loni, že si tady budeme dělat svoje hůrecké kolo. Vítěz pak jde do soutěže do Jeseníku nad Odrou, odkud postupují nejlepší do finálového kola soutěže o nelepší pálenku Regionu Poodří, na Pooderské koštování. My to tady bereme jako další kulturní akci," uvedl Daniel Glogar, jenž je druhým místostarostou hůreckého hasičského sboru a zároveň předsedou osadního výboru v Hůrce.

Sedmičlenná porota dostala k hodnocení celkem devatenáct anonymních vzorků. Podle pravidel soutěže musel každý zájemce přinést tři decilitry své pálenky. Na stole se tak postupně objevilo jedenáct druhů slivovice, čtyři jabkovice, dvě hruškovice, jedna pálenka z kdoulí a jedna z rynglí. Jedna jabkovice byla už letošní, jinak byly pálenky tak napůl loňské a předloňské. „Jak je ta pálenka stará, to neřešíme. Loni třeba švestek nebylo. Jsme malá obec, u nás by to nešlo jinak dělat," poznamenal Daniel Glogar.

Každý porotce měl k dispozici maximálně pět bodů, které mohl přidělit jednotlivým vzorkům v kategoriích chuť, čich a celkový dojem. Nejvíce bodů nakonec získala slivovice od Jany Glogarové, a to 82 ze 105 možných. Jen o bod méně získaly shodně slivovicové vzorky Daniela Glogara a Pavla Šuffnera. „Prvních pět soutěžících získalo pěkné ceny, za což musím poděkovat sponzorům," podotkl Daniel Glogar.

Nejlepší hůrecké pálenky tak postoupily do koštování v Jeseníku nad Odrou. Jestli mají šanci uspět? „V loňském roce tady byl druhý pan Rusek, v Jeseníku byl první. V Bartošovicích pak skončil na pěkném šestém místě," uzavřel Daniel Glogar.

Autor: Ivan Pavelek

30.1.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hokejisté Kopřivnice (v tmavém) byli na Slovácku blízko překvapení, ale ve třetí třetině pětkrát inkasovali a domů se tak vraceli s porážku 3:6.

Kopřivnice měla zaděláno na body. V Hodoníně však nezvládla třetí třetinu

Novojičínský forvard Robin Gebauer potvrdil svoji parádní formu i v Opavě, kde třemi body řídil vítězství 4:2. Foto:

Novojičínští Ďáblové zdolali poslední Opavu už pošesté v sezoně

Ostrava se vykašlala na horníky. Stydí se vedení města za jeho minulost?

/ANKETA, FOTOGALERIE/ Tohle si vedení města v čele s primátorem Tomášem Macurou za rámeček nedá. Ostrava odmítá největší hornickou slávu v Česku. Vzkaz z magistrátu zní jasně: Máme jiné priority!  

Bývalý reprezentant Kobylík skončil na lavičce Frenštátu

/ROZHOVOR/ Hrál v Německu, Francii, Rakousku či Polsku. Získal titul mistra Slovenska a především má doma zlatou z mistrovství Evropy do 21 let, kde byl součástí jednoho týmu s Petrem Čechem či Milanem Barošem.

Vylekaný chmaták a rosomáci pobláznění sněhem: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 17. ledna 2018.

V Beskydech vaří pivo pro ženy: kouzlo vídeňského sladu v mramorové láhvi

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ „Pivo chceme pozvednout na úroveň šampaňského,“ říká zakladatelka ženského moku a majitelka značky Aurosa Martina Šmírová.  

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>