Myšlenku, že nejen psi s „papíry“ si zaslouží vlastní výstavy a soutěže si vzali za svou v Závišicích. Místní kynologický kroužek spolu s kulturní komisí obce proto v sobotu 18. června dopoledne uspořádal první Závišickou vořískyádu.

Soutěžního klání, kterého se mohli zúčastnit všichni čtyřnozí miláčci, kteří nevlastní průkaz původu a jejich předností je především to, že rodiče jsou rozdílné rasy, se odehrálo na zahradě místního Pohostinství U Kremlů. Takzvaných voříšků se na historicky první ročníku vořískyády sešlo na tři desítky.

Všichni psi byli rozděleni do tří kategorií. Hodnocení probíhalo podobně, jako je tomu u klasických psích soutěží, to znamená, že porotci hodnotili nejen vzhled pejska, ale také jeho poslušnost a dovednosti. Vše ale probíhalo v uvolněném duchu a porotci se tomu, že mnozí ze čtyřnohých miláčků překážky místo přeskakování podlézali, jen usmívali.

Závišická voříškyáda zaznamenala co se týče návštěvnosti velký úspěch. Soutěžit v sobotu přišli nejen místní, ale také lidé z širokého okolí. Akci si velmi pochvalovali. „Je fajn, že tady něco takového je, protože my našeho Beníka považujeme za nejkrásnějšího a konečně ses ním můžeme veřejně pochlubit,“ řekla se smíchem jedna z účastnic. Také další účastníci si soutěž pochvalovali. „Voříáškyáda je škvělá, doufáme, že se z ní stane tradice a my b udeme moci přijít i příští rok,“ shodli se návštěvníci.