Hned v úvodu projednávaného bodu sdělila zastupitelka Renata Mikolašová, že nebude hlasovat pro schválení novelizované vyhlášky.

„Nelíbí se mi, že by měl být volný pohyb psů na ulicích Zahradní a Tovární. Jsou to lokality, kde je zvýšený pohyb dětí. Zahradní ulice je jediný plac v centru města, kde děti sáňkují nebo jinak využívají sněhovou pokrývku," vysvětlila důvody Renata Mikolašová.

Zastupitele Zbyňka Bajnara zase zajímalo, zda je novelizace vyhlášky nutná. „Stávající není špatná. Byla nějak rozporovaná?" tázal se Zbyněk Bajnar.

Ilustrační foto
Peltagate: stop stavbě šaten v Bílovci

Podle starosty Pavla Mrvy byla původní verze vyhlášky nedokonalá, a to v tom, že pes mohl být buď s náhubkem, nebo na vodítku. „To byl největší rozpor. Buď necháte psa volně běhat s náhubkem, nebo si ho vedete na vodítku bez náhubku, což je v podstatě stejně velké riziko, že ten pes může někomu ublížit. Pokud někdo měl psa s náhubkem, ten pes před ním mohl běžet třeba dvacet metrů, protože jsme ho nenutili vyhláškou, aby psa měl u sebe nebo nějak jinak v moci. To je hlavní důvod aktualizace vyhlášky," uvedl velitel Městské policie Bílovec Pavel Kudela.

Starosta Bílovce Pavel Mrva souhlasil se zastupitelem Zbyňkem Bajnarem, že vše v podstatě řeší zákon, ale zároveň upozornil, že město chce upravit momenty, které zákon neřeší dostatečně.

Kupříkladu obyvatelé místní části Ohrada, zpočátku chtěli jen, aby pes byl na vodítku, „Důvodem bylo, že měli strach, že by jim tam obyvatelé Bílovce jezdili venčit psy," poznamenal starosta Mrva. Tajemník Městského úřadu Bílovec Jiří Hodic posléze upřesnil, že obyvatelé Ohrady se nakonec přiklonili k opatření, které bude platit pro celé město.

Z vyhlášky, kterou zastupitelé na zasedání těsnou většinou schválili, tak vyplývá, že ve městě Bílovci s výjimkou vymezených lokalit se zakazuje pohyb psů bez vodítka. Psi, jejichž výška v kohoutku je 40 centimetrů m a více, pak musí mít nasazený náhubek.

Černá skládka. Ilustrační foto.
Radnice bojuje proti skládkám. Spustila kampaň, jak nakládat s odpady