Zná to každý. Člověk sedí v ordinaci, snaží se pochopit všechno, co mu lékař říká, a než si to všechno v hlavě srovná, je už doma. Až tehdy přijde čas, kdy začneme mít řadu otázek, na které si v přítomnosti lékaře nevzpomeneme. Někdy nás přepadne zcela jiný problém stud.

Nyní mohou lidé z celé země získávat kvalifikované odpovědi přímo z novojičínské nemocnice prostřednictvím internetu. „Zkušení a kvalifikovaní lékaři budou radit a odpovídat na dotazy z oblasti gynekologie i porodnictví a také péče o novorozence," sdělila mluvčí nemocnice Radka Miloševská. Samozřejmostí je poradenství zdarma, navíc se lze tázat i anonymně.

K založení poraden přitom zdravotníky přiměla přímo poptávka ze strany pacientek a rodiček Nemocnice Nový Jičín.

Špuntomat jsou v nemocnici umístěné dva.
Polštář přes hlavu v nemocnici již netřeba. Ticho zařídí špuntomat

„Pacientky často napadají otázky, až když opustí ordinaci či porodnici, a řada z nich se také stydí o některých svých intimních problémech v ordinaci hovořit. Často pak volají a shánějí lékaře ke konzultaci, ti ale mohou být zaneprázdnění jinde. Pro tyto účely je poradna ideální," vysvětlil primář dětského a novorozeneckého oddělení Nemocnice Nový Jičín Miroslav Kobsa s tím, že velkou výhodou je i časová úspora pro pacienty, kteří díky adekvátní odpovědi v pravý čas nemusí kvůli maličkosti cestovat k lékaři.

„Lidé mohou psát prakticky z celé republiky a ptát se na to, co je zajímá. V gynekologicko-porodnické poradně zodpovíme otázky ohledně těhotenství a porodu, v novorozenecké zase ohledně péče o čerstvě narozené děti či kojení. Samozřejmě jsme ale připraveni i na otázky na různé zdravotní potíže," vyjmenovává Martin Trhlík, zástupce primáře gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Nový Jičín.

Cílem poraden je poskytovat odborné informace a rady v případě neakutních obtíží. Jako první tuto službu v Nemocnici Nový Jičín začalo poskytovat pacientům oddělení ORL již v roce 2015. „Internetová poradna samozřejmě nemůže nahradit klasické vyšetření u lékaře. V mnoha dílčích problémech je ale účinným pomocníkem pro širokou veřejnost," poznamenal primář Kobsa.

Jednoduché formuláře pro online dotazy jsou k dispozici na webu nemocnice na odkazu daného pracoviště gynekologicko porodnické oddělení, oddělení ORL.

Monitor dechu. Ilustrační foto.
Nemocnice maminkám zapůjčí monitory dechu