Sympozium věnované umění a dřevu se odehraje v běžeckém areálu Pustevny. Unikátními díly jej zkrášlí špičkoví řezbáři z České a Slovenské republiky.

Tématem letošního ročníku je vyřezání zvířátek na výstavbu naučné stezky, která po ukončení akce na Pustevnách vznikne. „Již vloni jsme začali s vyřezáváním zvířátek, která se nachází v místní krajině. K dokončení stezky však stále chybí typická zvířátka jako například ovce, jezevec či zajíc,“ připomněla za pořadatele řezbářského setkání Dita Korčák Hrtusová.

Ilustrační foto
Šelem v beskydských lesích zatím nepřibývá

O víkendu bude na návštěvníky čekat také bohatý doprovodný program. Těšit se mohou například na takzvaný speed carving, tedy řezání na čas. V tomto klání řezbáři poměří síly navzájem mezi sebou. „Během jedné hodiny musejí vyřezat ze špalku sochu podle vlastního výběru. Ihned po ukončení hodinového limitu se uskuteční dražba zhotovených soch. Někteří z diváků si je tedy budou moci rovnou odvézt domů,“ přiblížila Hrtusová. Speed carving odstartuje vždy v 11 hodin v sobotu i neděli.

Chybět nebude ani tradiční jarmark s nabídkou místních specialit i zábavný a naučný program pro děti. Budou si moci projít lesní stezku s pěti zastávkami, každá z nich bude věnovaná jednomu lesnímu zvířeti. „S medvědem budou děti měřit sílu, se zajícem obratnost a moudrost si poměří se sovou. Na konci stezky budou u hajného na děti čekat dárečky,“ odhalila Hrtusová. Dílnička Lesů ČR a Městských lesů Rožnov zase prověří znalosti nejmenších o lese a stromech, budou se také vyrábět dřevěné ozdoby. Dospělí návštěvníci si budou moci poměřit síly v několika soutěžích s řezbáři.

Sympozium Dřevěné Pustevny se koná v tamním běžeckém areálu od čtvrtka 18. května do neděle 21. května. 

Ilustrační foto.
Lanovka na Javorový vrch prochází modernizací