Kolekci několika fotografií Jindřicha Štreita si budou moci zájemci v Bílovci prohlédnout již od počátku příštího týdne v knihkupectví MonAmi na Slezském náměstí a také v kostele sv. Mikuláše, kde se výstava dočká svého zahájení v úterý 6. února. K vidění zde budou snímky zachycující handicapované děti a jejich blízké, kteří se každý den potýkají s těžkou životní situací.

Podle slov Jany Vařákové, spolupořadatelky výstavy v Bílovci a majitelky knihkupectví MonAmi, pořádají v knihkupectví řadu výstav, tato je však ojedinělá díky charitativní spolupráci s Asociací rodičů dětí postižených mozkovou obrnou.

VÝTĚŽEK POMŮŽE

„Obvykle oslovujeme výtvarníky z Bílovecka, Ostravska i Opavska, tentokrát jsem využila osobního setkání s fotografem Jindřichem Štreitem. Vážím si jeho dokumentární fotografické tvorby, která má silnou sociální linku a působí velmi opravdově. Projekt Držíme spolu Příběhy je vyprávěním o společném úsilí rodičů a dětí neustále zlepšovat kvalitu života daného postižením,“ uvedla Jana Vařáková a dodala, že výtěžek z dobrovolného vstupného věnují na léčbu dětí ve vigilním kómatu.

Právě touto celoroční putovní výstavou si kladou pořadatelé za cíl poukázat na starosti a problematiku dětí s dětskou mozkovou obrnou. To také potvrzují slova ředitelky Asociace rodičů dětí postižených dětskou mozkovou obrnou Hany Semenyšinové z Bílovce.

„Je to jedna z forem, jak pomoci rodičům, kteří se dostali do těžké situace při narození postiženého dítěte nebo po těžkých úrazech s poraněním mozku. Získáváme finanční příspěvky na speciální neurorehabilitační cvičení, které zdravotní pojišťovny nehradí. Děti s dětskou mozkovou obrnou nebo jiným postižením potřebují pravidelnou a prakticky každodenní rehabilitaci, která příznivě ovlivňuje další rozvoj dítěte a ve svém důsledku vede ve vyšším věku ke kvalitativně lepšímu způsobu života,“ vysvětlila Hana Semenyšinová, jejíž devítiletá dcera Natálka také trpí stejným postižením. Také ona nebude na úterní vernisáži v Bílovci chybět.

Výkonný výbor okresního sdružení České unie sportu Nový Jičín letos vybral 33 kandidátů, kteří se budou ucházet o titul nejúspěšnějšího sportovce roku 2017. 
Nejúspěšnější sportovec Novojičínska! Hlasujte pro své favority

Výstava fotografií Jindřicha Štreita se v Bílovci uskuteční také díky podpoře města. A jak uvedl bílovecký starosta Pavel Mrva, není to první projekt, který podpoří finanční částkou. „Město ze svého rozpočtu již několik let pravidelně poskytuje finanční prostředky mnoha organizacím zabývajícími se handicapovanými. Podpora zmíněné výstavy je další snahou vedení města, jak upozornit na tuto problematiku,“ poznamenal starosta.

Unikátní výstava v Bílovci potrvá až do 7. března.

Požár podkroví rodinného domu ve Frenštátě pod Radhoštěm.
Hasiči ve Frenštátě bojovali s požárem podkroví rodinného domu