Již dva roky uplynuly od chvíle, kdy se poprvé otevřely všem lidem bez přístřeší dveře kopřivnického nízkoprahového centra Racek. Od začátku fungování naráží centrum na problémy v podobě nevole obyvatel ohledně zřízení centra ve středu města. Tuto zimu ale služba, společně se svými pracovníky, opět prokázala, že centrum v Kopřivnici potřebné je.

Za dva roky fungování Racka navštívily stovky takzvaných bezdomovců. „Jen v loňském roce využilo služeb nízkoprahového denního centra téměř sto padesát lidí, přičemž průměrná návštěvnost zařízení byla třiadvacet klientů denně,“ informovala o využívání služby tisková mluvčí kopřivnické radnice Lucie Petříčková.

Hlavní poslání služby se za dobu fungování nezměnilo. Racek nemá sloužit jen jako útočiště pro bezdomovce, kteří tam zejména v mrazivých dnech tráví dopolední a odpolední hodiny, ale jeho pracovníkům jde zejména o sociální začlenění osob bez přístřeší. Těm je zde, na základě individuálních potřeb, aktivně nabízena pomoc při řešení jejich tíživé životní situace. „Část naší práce je věnována aktivitám zaměřeným na začlenění klientů do zaměstnání, aby získali ekonomickou nezávislost. Pomáháme jim proto například při sestavování životopisů, hledání práce na internetu, psaní motivačních dopisů a podobných věcech,“ objasnil vedoucí centra Michal Raška. Pracovníci se snaží klientům nabídnout pomoc také při hledání vhodného bydlení, řešení nejrůznějších zdravotních potíží a existenčních a právních problémů či osobní hygieně.

Veřejnost chce pomáhat

Aby byla kopřivnická veřejnost seznámena s fungováním a posláním Racka, jeho pracovníci přistoupili také k pořádání terénních programů a prezentačních akcí. „Lidé z Kopřivnice i okolí se o naši práci zajímají a snaží se i pomáhat. Nosí proto do centra například polévky či v zimních měsících teplé ošacení. Několik soukromých subjektů nám darovalo také sponzorské dary,“ okomentoval situaci Raška, s tím, že se pracovníci centra setkávají pravidelně se zájmem veřejnosti i na dnech otevřených dveří. „Právě na nich se mohou všichni zájemci seznámit s fungováním centra a diskutovat s pracovníky o bezdomovectví i všech souvisejících otázkách,“ doplnil Raška. Zatím poslední den otevřených dveří v centru Racek se konal ve čtvrtek 9. února 2012.

Fungování nízkoprahového denního centra není levnou záležitostí. Dosud byla stěžejní část prostředků na zajištění služby poskytována z Evropského sociálního fondu, Operačního programu Lidské zdroje a krajského rozpočtu v rámci Individuálního projektu Podpora a rozvoj služeb sociální prevence v Moravskoslezském kraji. Účelovou dotací přispělo i město Kopřivnice. „Zatím není jasné, zda bude individuální projekt pokračovat i letos, a proto jsme požádali o dotaci přímo ministerstvo práce a sociálních věcí. Přislíbeno máme šest set tisíc korun,“ uvedl Raška. Na březnovém zasedání kopřivnického zastupitelstva se bude rozhodovat, zda službu podpoří také město. „Rok 2012 přináší do sociální oblasti řadu zásadních změn, které se budou dotýkat osob bez přístřeší i dalších potenciálních klientů. Věříme, že i v letošním roce u nás naleznou potřebné zázemí,“ uzavřel vedoucí centra Racek.