Deset základních argumentů proti plánované průzkumné ražbě na Dole Frenštát vypracovala Komise rady města za zrušení a zasypání Dolu Frenštát. Rada tento materiál projednala ve středu 26. října a odsouhlasila její zveřejnění. „Je to reakce na účelovou mediální kampaň společnosti OKD,“ naznačil předseda výše zmíněné komise Marian Žárský. Podle komise se v posledních týdnech v médiích objevuje reklama společnosti OKD, která nemá za cíl oslovit koncové zákazníky této těžařské společnosti. „Cílem této kampaně je vylepšit mediální obraz společnosti OKD u široké veřejnosti v návaznosti na plánované aktivity těžařů, mimo jiné i v Beskydech. Dá se předpokládat, že se společnost OKD v nejbližším období nebude zdráhat použít jakékoliv prostředky k prosazení svých cílů,“ stojí ve zprávě.

Podle autorů textu budou právě nejbližší měsíce pro budoucnost beskydského regionu v souvislosti s hrozbou těžby černého uhlí klíčové. „Hlavní snahou těžařů je nyní udělat první, ale zcela zásadní krok, a tím je dokončit takzvaný průzkum zásob černého uhlí v dobývacím prostoru FrenštátTrojanovice,“ tvrdí autoři textu.

Samotné desatero pak uvádí pod jednotlivými čísly tvrzení zástupců společnosti OKD a názor komise, s nímž se ztotožnili frenštátští městští radní.

Celý obsah desatera přineseme ve středečním vydání Novojičínského deníku na straně U nás doma.