Stane se Nový Jičín podobným městským cyklorájem, jako například Hradec Králové, kde do cyklistického sedla usedají každé ráno tisíce pracujících i studentů a podíl cyklistů v dopravě zde patří k největším v republice?

Město Nový Jičín se snaží k ovzduší šetrnou a zároveň zdraví prospěšnou dopravu zpopularizovat, a proto pracuje na dokumentu, který má být jakýmsi šuplíkem nápadů na zlepšení cyklodopravy na jeho území. První změny, nejen v rámci bezpečnosti, se mají uskutečnit již v tomto roce.

Do práce na kole: *Projekt, jehož cílem je omezit zbytečné zahlcování měst automobily při každodenních cestách do práce, ale i zlepšit kondici lidí a oživit ulice

*
Loni se zapojilo 17 českých i moravských měst a 912 firem

*5768 soutěžících našlapalo dohromady neuvěřitelných 1 246 178 kilometrů

„Chceme zpopularizovat jízdní kolo jako rovnocenný prostředek dopravního systému, aby všechny složky dopravy ve městě byly vyvážené. Vizí je, aby vzdálenosti do pěti kilometrů z jedné čtvrtiny pokryla doprava na kole," řekl místostarosta Pavel Rozbroj. Na tvorbě tzv. cyklogenerelu se podílela také veřejnost.

„Z dotazníkového průzkumu i z ohlasů na veřejných projednáních vyplynulo, že občané nejčastěji požadují obousměrný vjezd na kole i do jednosměrných ulic, více stojanů na kola, prioritně větší bezpečnost ulice Palackého a dobudování napojení nové cyklostezky KOLEJE až do centra města," upřesnila mluvčí radnice Marie Machková.

Integrovaná doprava

Radnice bude mít díky cyklogenerelu zásobník investičních projektů na několik dalších let dopředu. Bude nabízet vzorové řešení pro každý typ ulice, i pro konkrétní lokality na území města.

„Přináší desítky návrhů, jak zlepšit cykloinfrastrukturu v Novém Jičíně. Naším cílem je vybudovat integrovanou dopravu, ne rozdělovat obyvatele na chodce, cyklisty a motoristy," uvedl Bohumil Pobořil, cyklokoordinátor města.

Z ohlasů veřejnosti vyplývá, že se cyklisté v současné době necítí dvakrát bezpečně na ulici Palackého, která patří k nejpáteřnějším komunikacím a vede od centra města směrem do místní části Loučka.

Cyklisté do jednosměrek

„Nejdříve by se měla řešit úprava ulice Palackého. Ještě letos bude zadáno zpracování stavební projektové dokumentace, realizace by pak mohla začít příští rok," zdůraznila Ivana Petruchová z odboru majetku, rozvoje a investic. Kromě toho budou cyklistům některé jednosměrné ulice zprůjezdněny v obou směrech a také se vytyčí trasy pro kola vodorovným značením na komunikaci.

„Aktuálně se Nový Jičín připravuje na vstup do celorepublikové akce Do práce na kole, která proběhne v květnu 2015. Registrace veřejnosti do soutěžní kampaně bude spuštěna již v březnu. Více informací lze získat na stránkách www.dopracenakole.net a na webu města," dodala mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.