Obě dvojice se pohybují v okolí Oderských vrchů. „Mládě bylo nalezeno pod hnízdem mrtvé ve stáří asi dvaceti pěti dnů, bylo ve velmi dobré kondici, vážilo 2057 gramů,“ uvádí ochránci zvířat z bartošovické záchranné stanice. Dodávají, že nejpravděpodobnějším důvodem úhynu je pád z hnízda při extrémním počasí, které v té době v lokalitě panovalo.

Své první hnízdění prožili sedmiletý samec Wabi a tříletá samice Oldřiška neúspěšné, ale ochránci zvířat z Českého svazu ochránců zvířat Nový Jičín uvádí: „Je to velký příslib pro další hnízdní sezony a je to vůbec poprvé, co po více než sto letech hnízdily na území ČR dva páry orlů skalních.“

Ilustrační foto
Seno kvůli suchu zdražilo. Balík přijde na tisícovku

Druhý monitorovaný pár si vedl lépe, orel Slávek a orlice Libavá o svého potomka nepřišli. „V současné době pečují o zhruba padesátipětidenní mládě, jedná se o jejich páté mládě v pořadí, a opět je to samička, kterou jsme pojmenovali Eliška. Nedávná kontrola potvrdila, že je mládě vitální a nic mu nechybí,“ uvádí ochránci zvířat z ČSOP NJ.

V minulosti měla tato dvojice mláďata Anežku, Báru, Cecilku a Dášu, letošní Eliška je tedy jejich pátou samičkou v pořadí. Ochranáři z ČSOP NJ vysvětlují jejich předešlá léta: „Tento pár poprvé zahnízdil v roce 2013, následně pak 2014, 2015 a 2016. Hnízdní sezonu 2017 vynechal, odpočíval a do hnízdění vůbec nešel. V roce 2018 hnízdění dopadlo špatně z důvodu rušení ze strany paraglidistů, došlo k zachlazení snůšky.“ Společně s paraglidisty a státní ochranou přírody se dohodli a tato nešťastná situace by se již neměla opakovat.

Jánské Koupele (německy Bad Johannisbrunn), dříve také Melčské lázně, jsou bývalé lázně ležící severozápadně od Vítkova v okrese Opava, v rozsáhlých lesích při řece Moravici. Celý areál byl roku 2005 zapsán do seznamu kulturních památek České republiky. P
Lítost a smutek. Snímky chátrajících Jánských Koupelí oživily vzpomínky čtenářů